Karajbić pozvao parlamentarce da usvoje Zakon o izbornim jedinicima

Radiosarajevo.ba
Karajbić pozvao parlamentarce da usvoje Zakon o izbornim jedinicima

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta pozvao je putem saopćenja kolega iz svih stranaka da na vanrednoj sjednici u utorak podrže prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH,  kojeg su predložili SDP i DF.

"Usvajanjem ovog zakona Parlament FBiH ispunio bi obavezu koju ima već 15 godina prema odredbama Izbornog zakona BiH, te omogućio nesmetano formiranje vlasti nakon predstojećih izbora. Važno je podsjetiti kako je Ustavni sud BiH zauzeo stav da ne poštivanje obaveza iz državnih zakona, od strane nižih nivoa vlasti, predstavlja kršenje Ustava BiH", naveo je Karajbić.

 Predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga kaže on već predstavlja pošteno rješenje koje osigurava da pripadnici svih naroda sa prostora cijele FBiH mogu biti birani u Dom naroda Parlamenta FBiH i to u skladu sa principima presude u predmetu "Ljubić".

"Želim vjerovati kako izjave pojedinih zvaničnika HDZ, prema kojim je SDA obećala uskratiti podršku ovom zakonu u zamjenu za glasanje HDZ za budžet FBiH, nisu tačne. U suprotnom to bi značilo da SDA i HDZ trguju demokratskim poretkom u FBiH i mogučnošću da se građanima uskrati pravo da na izborima izaberu vlast kakvu žele", ističe Karajbić.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije