Haag / Karadžić: Strategija Srba u BiH je bila defanzivna, teritorije nisu preuzete silom

23. 04. 2018. u 18:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je danas na žalbenoj sjednici u Hagu da su u njegovom slučaju pojedine činjenice pogrešno predstavljene i izvrnute, prava zapostavljena, a motivi skriveni.

Karadžić je danas, na žalbenoj sjednici pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove na kojoj je njegova odbrana zatražila da se poništi presuda i da se naloži novo suđenje, tvrdio da su Srbi djelovali u samoodbrani u BiH, a sudije je optužio da su ignorisali izjave svjedoka odbrane.

"Postoji toliko dokaza da naša strategija nije bila ofanzivna. Naša strategija je bila defanzivna u čitavoj Bosni. Teritorije nisu preuzete silom", rekao je Karadžić, prenosi AP.

On je pozvao panel sudija da ponište presudu u njegovom slučaju.

Žalbeni pretres u predmetu Karadžić: Obrnuta presuda ili doživotni zatvor

Karadžićeva odbrana zatražila je na početku žalbene sjednice da se poništi presuda kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora i da se naloži novo suđenje.

Odbrana tvrdi da Karadžiću nije bilo dozvoljeno da se brani na način na koji je on to želio, odnosno da sam iznese svoju verziju događaja.

I tužilaštvo je uložilo žalbu i traži da Karadžić bude osuđen po dvije tačke genocida i da se osudi na doživotnu robiju, podsjeća AP.

Sudijama će trebati nekoliko mjeseci da donesu odluku.

NEMA KOMENTARA