Kapetanović: Strategije koje čekaju na usvajanje donose stotine miliona eura

Anadolija
Kapetanović: Strategije koje čekaju na usvajanje donose stotine miliona eura

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH Nermina Kapetanović ocijenila je veoma važnim za Bosnu i Hercegovinu donošenje strategija koje će kroz evropske fondove građanima osigurati stotine miliona eura poticaja.  

"Ukoliko bude postojala politička volja sva tri naroda i svih onih drugih koji se izjašnjavaju kao Ostali da ozbiljno prionemo na pitanja donošenja neophodnih strategija koje su za BiH vrlo važne, onda ćemo mnogo uraditi na pitanju ekonomskog osnaživanja građana BiH. To za mene predstavlja prioritet svih prioriteta na evropskom putu. To jeste naša unutarnja stvar, ali i naš evropski put. Zašto? Zato što postizanjem konsenzusa u smislu donošenja raznih strategija, kao one zapošljavanja, koja je prije svega za mene najznačajnija u ovom trenutku, strategije ruralnog razvoja, strategije energetike i obnovljivih izvora energije omogućit ćemo BiH i njenim građanima pristup evropskim fondovima i novcima koji propadaju u ovom trenutku", navela je Kapetanović.

Ona je istakla da je puno novaca propalo zbog toga što je bilo "paranoidnog straha RS-a od prenošenja nadležnosti na državni nivo".

"Ja znam da oni ne žele ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH, ali velim da sigurno donošenjem strategije u kojoj će u preambuli, u samom početku naziva, pisati primjerice strategija ruralnog razvoja, vodeći računa o BiH kao jednoj velikoj žitnici, jednom fantastičnom području za razvoj poljoprivrede i afirmiranju poljoprivredne i zdrave hrane, koja bi bila jako interesantna za izvoz u zemlje EU, pa i svijeta. U strategiji ruralnog razvoja i svim ostalim strategijama na državnom nivou, pa i zapošljavanja, treba da piše, ovom strategijom se neće izvršiti prenos nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo države. Strategija je okvirna na nivo države, ali sa njom možemo aplicirati prema evropskim fondovima", navela je Kapetanović.

Političari iz RS-a, kaže ona, "moraju shvatiti da zvanični Brisel želi samo jednog sagovornika, u ovom slučaju to je državni nivo, a sredstva koja će se dobiti, raspoređivat će se između poljoprivrednika entiteta i Brčko distrikta".

Nermina_Kapetanovic_AA1.jpg - undefined

"Koliko sam vidjela i među poljoprivrednicima, neovisno iz kog entiteta dolaze, postoji vrlo snažna volja i želja da se konačno dođe do tih fondova i da konačno počnu proizvoditi svoje proizvode što bi predstavljalo i dobru afirmaciju prehrambenoj industriji u BiH. Mislim da BiH još uvijek nije iskoristila svoje resurse za još jači i žešći razvoj prehrambene industrije. Mi prodajemo osnovni proizvod zemljama u okruženju, koji ga finaliziraju, pakuju proizvod i nama opet u BiH izvoze. A, mi uvozimo po tri, četiri ili pet puta skupljoj cijeni, počevši od smrznutog voća, povrća. To apsolutno nisu skupe investicije i mislim da se mora napraviti u toj strategiji poljoprivrednog razvoja da se i na državnom nivou zajedno sa entitetskim premijerima mora razgovarati o razvoju prehrambene industrije i još nekoliko grana industrija, poput drvne i metalske i namjenske, koje sigurno predstavljaju dobar fundament u smislu mogućnosti izvoza bh. proizvoda", poručila je Kapetanović.

Ona je ukazala da se govori o stotinama miliona eura poticaja, te da je samo strategija o ruralnom razvoju vrijedna 90 miliona eura. 

"Mislim da je apsurdno da se BiH kreditno zadužuje kod stranih banaka za strategiju zapošljavanja, kada mi imamo mogućnost da donesemo strategiju zapošljavanja na državnom nivou. To omogućuje da 30 miliona eura stoji na čekanju. Mislim da za nekoliko dana ističe rok za mogućnost apliciranja za projekat zapošljavanja. Nismo li mogli tih 60 miliona KM usmjeriti za zapošljavanje mladih ljudi i pokušati da ih zadržimo da ne odu iz BiH? Nije riječ o desetinama nego o stotinama miliona eura", kaže Kapetanović.

Navodi da sama strategija obnovljivih izvora energije donosi jako puno novaca.

"Podnosila sam inicijativu i u ovom mandatu u Predstavničkom domu PSBiH, ali i prošlom u Domu naroda PS BiH, ali uvijek je postojao strah kolega iz RS-a da će biti riječ o prenosu nadležnosti. To treba riješiti na način kako je donešena strategija transporta. Ona je okvirna, ali će u konačnici donijeti određenu sumu novca. Moramo smoći i naći dovoljno političke snage i promišljanja da to učinimo. Ukoliko ne možemo da se dogovorimo o pitanju prošlosti, historije, ne možemo da se dogovorimo o obrazovnom sistemu, ali mislim da o ekonomiji moramo razmišljati i staviti u fokus ekonomsko osnaživanje BiH", kaže Kapetanović.

Ističe da samo povećanje izvoza iz BiH ove godine, enormno u odnosu na prošlu godinu, predstavlja korak naprijed, ali još uvijek nedovoljan da bi običan građanin na ulici to mogao da prepozna. 

"Ekonomsko osnaživanje građana BiH će doći kroz ulazak novih investicija, kroz evropske fondove. Zato je možda trebao i ovaj vrlo bolan set zakona oličenih u Zakonu o akcizama BiH i drugih pratećih zakona. Ali, mislim da ne možemo čekati više na postizanje političkog konsenzusa unutar države od političara koji očito nisu spremni da promišljaju kroz način tržišne ekonomije. Građanina samo zanima benefit, dakle finalna korist koju će imati, to je ono što se očekuje od svih političkih aktera", poručila je Nermina Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije