Šest stranaka opet pregovaralo o formiranju vlasti u Sarajevu: Dogovoreno 300 mjera

E. H.
Šest stranaka opet pregovaralo o formiranju vlasti u Sarajevu: Dogovoreno 300 mjera
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sastanak šest stranaka

Danas je u Sarajevu održan još jedan sastanak pregovaračkih timova Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost BiH, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Pregovori su se odvijali iza zatvorenih vrata, a i na njemu je bilo riječi o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, kako je u oficijelnom pozivu naglasila Socijaldemokratska partija BiH kao domaćin u čijem se sjedištu sastanak održava.

Nakon sastanka, novinarima se prvi obratio Damir Mašić iz SDP-a, koji je kazao: "Ovo je bio treći sastanak. Na ovom sastanku smo intenzivno radili na programskim mjerama koje smo danas praktično verificirali. Te mjere će biti dio koalicionog sporazuma. Mjera je oko 300 i činimo sve da se što prije dođe do koalicionog sporazuma. Danas smo otvorili pitanje nekih strateških stvari, otvorili smo pitanje preraspodjele radnih mjesta unutar Vlade KS."

 Dodao je da će se pregovori nastaviti, te istakao da pregovori idu u dobrom pravcu.

Potom je govorio Elmedin Konaković iz stranke Narod i pravda. Prema njegovim riječima, okolnosti im diktiraju da što prije završimo ovaj proces. "Na moje zadovoljstvo mi smo pri kraju izrade dokumenta koji nije viđen u našoj državi", zaključio je on.

Istaknuo je Konaković i kako je Nacrt budžeta KS pun manjkavosti. Konaković je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da je ovaj nacrt pokušaj legalizacije nelegalnog zapošljavanja koje je provodila SDA u proteklom periodu. Mirvad Kurić je ispred SBB-a podsjetio da je Skupština KS izglasala zabranu zapošljavanja, ali da ona nije ispoštovana što se vidi kroz Nacrt budžeta KS. 

Edin Forto iz Naše stranke je dodao da danas kao ni prethodnih puta nije bilo riječi o raspodjeli resora.

Damir Mašić je odgovarajući na pitanja novinara kazao je da SDA nije politički partner SDP-u. Istakao je da stranke koje su danas prisutne na sastanku ujedno i politički partneri SDP i da ova stranka nema namjeru da mijenja političke partnere. "Niko iz SDP-a nije ni tiho ni glasno razgovarao s gospodinom Čovićem i HDZ-om", istakao je Mašić.

Milan Dunović iz DF-a je istakao da ni SDA, HDZ ali ni SNSD nisu prirodni partner DF, te je dodao da DF neće razgovarati s SDA. "Ne smatramo se gubitnicima i ne znam po kojoj matematici je deset SDA-ovih zastupnika više od 24", pojasnio je Dunović.

Sljedeći sastanak bit će u petak, a domaćin će biti NBL.

Podsjećamo konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Kantona Sarajevo održana je u petak, 16. novembra, a za utorak, 20. novembra, zakazana je prva, hitna sjednica na kojoj će se raspravljati o kantonalnom budžetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije