Kanton u BiH uveo policijski sat od 20.30 sati

Radiosarajevo.ba
Kanton u BiH uveo policijski sat od 20.30 sati
Foto: Hercegovina.info / Policija / Ilustracija

Zapadnohercegovački Kanton uveo je danas nove, restriktivnije mjere, a jedna od njih je i zabrana kretanja od 20:30 do 5 sati ujutro koja stupa na snagu sutra.

Ova mjera na snazi ostaje do 31. marta.

Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim takmičenjima, a nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno.

Cilj donošenja mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovika i zdravstvene kapacitete, a efekti ovih mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u narednom razdoblju.

Sjednica Stožera civilne zaštite Zapadnohercegovačkog Kantona održana je dan ranije nego je prethodno najavljeno na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zavoda za javno zdravstvo, a zbog eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Stožer je obaviješten o 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa što predstavlja eksponencijalni rast koji ugrožava zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije