Kandidati za Glavnog tužioca Tužilaštva KS izlažu program rada

E. H.
Kandidati za Glavnog tužioca Tužilaštva KS izlažu program rada
Foto: Radiosarajevo.ba / VSTV

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH počelo je predstavljanje programa rada kandidata za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva KS.

Prva svoj program predatavila je kandidatkinja Sabina Sarajlija.

Ovom prilikom kazala je da je program prilagodila uslovima u kojima radi Tužilaštvo.

"Kod izrade programa krenula sam od izvještaja o radu za 2018. godinu. Parametri su se popravili u posljednje vrijeme, ali postoji prostora za napredak. Naša specifičnost da imamo problema na odjelu za privredni kriminal, imamo zaostatke, ali radi se o kompliciranim i starim predmetima", kazala je Sarajlija.

Redovno vršiti kontrole

Dodala je da predlaže da se redovno vrši kontrola rada.

"Očekujem da se poveća broj finansijskih istraga, ali da se poveća i kvalitet rada. To bi se ostvarilo na način da šefovi odjela pregledavaju optužnice, kao i zamjenici glavnog tužioca. Nastavilo bi se s praksom da sve žalbe pregleda iskusniji tužioc", kazala je Sarajlija.

Prema njenim riječima, zalagala bi se da li se tužioci profesionalno ponašaju na sudu.

"Tražit ću smanjenje broja zamjena tužioca. Predlažem da formiramo tim za finansijske istrage s ekonomskim savjetnikom", pojasnila je.

Predložila je da se u kompleksnim predmetima visoke korupcije uključi i glavni tužilac na sastanke sa tužiocima koji rade na predmetima, a sve zbog donošenja što kvalitetnije tužilačke odluke.

"Moj način rada bi bio, u slučaju da dobijem podršku, da se javnost obavještava o postignutim rezultatima i to u sihronizaciji sa policijom da se građanima ne bi davale različite informacije", kaže Sarajlija.

Programi na osnovu smjernica

Dodala je da se prijavila na konkurs jer sa svojih 17 godina rada je neko ko je prošao radnju na svim referatima.

"Imam dovoljno energije i iskustva da doprinesem jačanju povjerenja javnosti u naš rad i da mogu doprinijeti da tužilaštvo ostvari bolje rezultate, a imala bih za to i podršku kolektiva", naglasila je.

Kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva KS Sead Kreštalica u predstavljanju svog programa rada kazao je da je program uradio na osnovu smjernica.

"Glavni ciljevi su smanjenje broja starih predmeta, povecanje efikasnosti, transparentnosti i povjerenja građana. Neophodno je smanjiti broj starih predmeta. Njih ima 1.374, a većinom privrednog, organiziranog kriminala i korupcije. To su složeni predmeti s obimnom građom. Planirao sam formiranje timova od dva do tri tužioca kako bi se lakše ovi predmeti procesuirali, puno je to posla za jednog tužioca, puno je radnji koje treba izvršiti. Na taj način ćemo ohrabriti tužioce da rade na starim predmetima, jer će imati podršku", smatra Kreštalica.

Dodao je da treba određivati precizne rokove za izvršenje zadataka.

"Potrebno je izvršiti kontrolu rješavanja starih predmeta, a ovu praksu imaju sudovi. Tužioci moraju ispuniti normu i zbog toga radije rade lakše predmete. Što se tiče povećanja efikasnosti, trenutno je prosjek trajanja jednog predmeta 345 dana, a neophodno je da se to smanji ispod 220 dana", istakao je Kreštalica.

Veća kontrola

Prema njegovim riječima, potrebno je nastaviti praksu ulaganja žalbi na presude. "Nužno je rješavati pritužbi u zakonskom roku. Ujednačiti rad Tužilaštva i raditi na sistemu mentorstva. Nije dovoljno samo izvršiti pravdu, već ds to izvršenje bude poznata u javnosti. Percepcija povjerenja građana je vrlo niska, zato trebamo povećati kvalitet informacija i informiranosti javnosti. Blagovremeno obajvještavati javnost o svemu što se dešava u Tužilaštvu", naglasio je Kreštalica.

Odgovarajući na pitanja članova Vijeća Kreštalica je pojasnio da smatra da je oko 10 posto sudija i tužioca nepristrastno, a prema mišljenju javnosti.

 Kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva KS Sanin Bogunić prilikom predstavljanja svog programa rada na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH kazao je da će njegov osnovni cilj biti poboljšanje rada ovog Tužilaštva.

"Obzirom na stvarnu nadležnost Tužilaštva KS ova pozicija zahtjeva dinamičnost i izražene liderske karakteristike. Fokus mog programa je borba protiv korupcije. I to sam detaljno predstavio kroz osam mjera. Prije svega treba specijalizirati rad u Tužilaštvu. Razradio sam način kako bi se to radilo, a formirao bi se i odsjek za borbu protiv korupcije. To bi pratilo i personalizaciju predmeta, pravilno kadriranje ljudi je jako bitno. Također radio bi na izmjenama pravilnika o sistematizaciji u Tužilaštvu KS. Naročito bitno je određivati prioriteta u radu na predmetima korupcije", kazao je Bogunić.

Dodao je ds trenutno od 19 stručnih savjetnika niti jedan ne radi na predmetima korupcije.

"Moramo poboljšati saradnju s policijskim agencijama, prevenstveno s FUP-om, pa MUP-om KS, ali i sa SIPA-om. Ključ je da ohrabrimo tužioce na direktnu saradnju s policijskim službenicima. Sljedeći cilj je smanjenje broja starih predmeta, a predložio sam tri mjere. Prva je analiza svih predmeta u Tužilaštvu, a trenutno imamo i trend smanjenja ovih predmeta. Trenutno 1.372 stara predmeta", pojasnio je Bogunić.

Prema njegovim riječima, treci cilj je jačanje transparentnosti. "Nužno je poboljšati povjerenje građana u rad Tužilaštva KS. A prema mojim informacijama nivo povjerenja danas je lošiji u odnosu na 2015. godinu. Nužno je povećati broj komunikacijskih kanala prema javnosti. Smatram da trebamo više koristiti društvene mreže. Kao četvrti cilj je rekonstrukcija odjela za ratne zločine. Očekujemo veliki priliv ovih predmeta nakon usvajanja revidirane državne strategije", istakao je Bogunić.

Dodao je da je neophodno poboljšati i edukacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije