Izetbegović: Danas ćemo se baviti SDA, ne znam zašto je dolazak Erdogana problem

A. B.
Izetbegović: Danas ćemo se baviti SDA, ne znam zašto je dolazak Erdogana problem
Predsjednik stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je prije današnje sjednicie Predsjedništva stranke govorio o aktuelnim pitanjima u BiH i odgovarao na pitanja novinara, a najprije o problemima koji su se javili s migrantima.

Izetbegović je kazao da postupak policijskog komesara Ministarstva za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK-a) predstavlja preskakanje određenih nivoa vlasti te da svakako za to treba snositi sankcije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da današnja odluka komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona predstavlja eklatantan primjer suprotstavljanja nižeg nivoa vlasti odlukama Vijeća ministara BiH.

"Najoštrije osuđujem protivustavno djelovanje pojedinih policijskih i političkih struktura s područja HNK-a koje su jutros zabranile kretanje konvoja s migrantima prema centru u Salakovcu i na taj način spriječile izvršenje odluke Vijeća ministara BiH. Svi koji su učestvovali u ovom činu su počinili niz krivičnih djela među kojima i krivično djelo napada na ustavni poredak BiH. Pozivamo Vijeće ministara BiH da odmah reagira i putem državnih agencija osigura izvršenje vlastite odluke. Od Tužilaštva BiH tražimo da bez odlaganja poduzme sve radnje kako bi se zaštitio ustavni poredak BiH, utvrdile sve činjenice vezane za ovaj događaj i svi nalogodavci i učesnici ovog protivustavnog čina najoštrije sankcionira", naveli su iz Stranke demokratske akcije (SDA).

bakir_izetbegovic_RSA (1).jpg - undefined

Bakir Izetbegović (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Budući da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovaj čin nazvao državnim udarom, Izetbegović je ponovio da je odluka MUP-a HNK protivustavna, ali nije siguran da li se to može okarakterizirati tako teškim riječima kakve je upotrijebio Mektić.

Izetbegović je osvrnuo i na današnju sjednicu organa ove stranke te rekao kako će se baviti programom i platformom Stranke demokratske akcije (SDA) za predstojeće izbore te izborom kandidata za člana Predsjedništva BiH kao i o kandidatu za predsjednika Republike Srpske.

Kadrovska komisija SDA ranije je proslijedila stranačkom Predsjedništvu imena četiri kandidata -  Denisa Zvizdića, Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića i Safeta Softića.

Podsjećamo, ranije je potpredsjednik SDA Denis Zvizdić najavio kako razmišlja o povlačenju kandidature ukoliko vrh stranke dovede funkcionere u situaciju da se takmiče jedan protiv drugog.
 
IMG_20180518_135656.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović jučer je izjavio da je utvrđen prijedlog četiri kandidata, te da očekuje da i Predsjedništvo Stranke utvrdi prijedlog od četiri imena i dostavi Konvenciji, kako bi se članovi Konvencije tajnim glasanjem izjasnili o tome ko će biti kandidat SDA za Predsjedništvo BiH na predstojećim Općim izborima u oktobru. 

Dodao je da on zastupa tezu da proces treba da bude dovršen onako kako je započet.

"Mi smo se obratili općinskim organizacijama da nominiraju kandidate, sa jasnom porukom da će to nominiranje od strane općinskih organizacija poslužiti za formiranje liste kandidata koja će biti dostavljena Konvenciji Stranke, a koja će tajnim glasanjem odabrati kandidata za člana Predsjedništva BiH", pojasnio je Džaferović.

Kaže da je to stanovište zastupao i na Kadrovskoj komisiji, koja je jednoglasno prihvatila ovakav stav.

"Mi smo za Predsjedništvo Stranke utvrdili prijedlog četiri kandidata, prijedlog četiri imena. Očekujem da i Predsjedništvo Stranke utvrdi prijedlog od četiri imena i dostavi Konvenciji, da se Konvencija tajnim glasanjem izjasni o tome ko će biti kandidat SDA za Predsjedništvo BiH", kazao je Džaferović.

Sjednica Predsjedništva SDA - undefined

Sjednica Predsjedništva SDA (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Napomenuo je da će se 26. maja, za kada je planirano održavanje Konvencije SDA,  znati ko je kandidat te stranke za člana državnog Predsjedništva.

SDA najoštrije osuđuje protivustavno djelovanje pojedinih policijskih i političkih struktura s područja HNK koje su jutros zabranile kretanje konvoja sa migrantima prema centru u Salakovcu i na taj način spriječile izvršenje odluke Vijeća ministara BiH.

Prokomentirao je i dolazak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu kazavši kako se ova zemlja trudi da bude prijatelj Bosni  I Hercegovini i da ne vidi problem zašto se jedan dio javnosti naše zemlje buni u vezi njegovog dolaska u Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije