Kako su srušili Aladžu: Pogledajte priču osumnjičenih za uništenje džamije

Radiosarajevo.ba
Kako su srušili Aladžu: Pogledajte priču osumnjičenih za uništenje džamije
Foto: BHRT / Od Aladže nije bilo ni kamena...

Sud Bosne i Hercegovine je krajem prošle godine potvrdio optužnicu protiv Gorana Mojovića koji se tereti da je 2. augusta 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike srpske (VRS), izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamiju u Foči.

Prema optužnici, Mojović je 2. augusta 1992. godine, u večernjim satima, u svojstvu načelnika Inžinjerijske jedinice Taktičke grupe Foča ‘VRS’, došao u vojne prostorije Taktičke grupe Foča u Velečevu te prenio prisutnim pripadnicima naredbu da se sruši Aladža džamija.

Kako je navedno, dvojica prisutnih srpskih vojnika odbili su da izvrše tu naredbu, dok je Rajko Milošević pristao, te je nakon toga zajedno s Mojovićem otišao do Vojnog magacina “Livade” u općini Foča gdje su preuzeli potrebni materijal za aktiviranje eksplozije.

“Zatim su mine i ostali materijal istovarili te su ih Goran Mojović i Rajko Milošević postavili na odgovarajuća mjesta oko i unutar džamije, a zatim ih aktivirali te eksplozijom u potpunosti srušili Aladža džamiju”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

No, Mojović priča drugačiju priču.

Također, Dnevni avaz nedavno je objavio audio snimak od 12. decembra 2018, u kojem se čuje kako Marko Kovač, komandant Taktičke grupe Foča, instruira NN osobu kako da svjedoči pred Sudom.

Na audiosnimku Kovač instruira svog sagovornika kako da daje odbranu pred tužiocem u BiH, navodi ga da svu krivicu usmjeri na preminule Rajka Miloševića, koji je bio oženjen muslimankom, i Božu Šajina.

Dalje objašnjava kako sve svjedoke izbjegavati da se ne bi otkrila istina.

U nastavku poslušajte dio snimka gdje Kovač iznosi šokantne tvrdnje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije