Kako smanjiti raskorak između formalnih i neformalnih institucija

Radiosarajevo.ba
Kako smanjiti raskorak između formalnih i neformalnih institucija
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Institucije Bosne i Hercegovine

Finalna INFORM konferencija - Smanjivanje raskoraka između formalnih i neformalnih institucija na Zapadnom Balkanu bit će održana u Sarajevu 8. februara 2019. godine od 9.00 do 18.00 sati u hotelu Holiday, saopćili su organizatori.

Četrdesetak naučnika iz regije Zapadnog Balkana, uključujući i Englesku na zapadu i Latviju na sjeveru Evrope učestvovali su u trogodišnjem programu istraživanja problema raskoraka između formalnih i neformalnih institucija u procesu EU integracija na Zapadnom Balkanu.

Konferencija je kruna trogodišnjeg naučnog istraživanja. Pružit će priliku za razmjenu mišljenja učesnika INFORM projekta, predstavnika EU iz Brisela, nacionalnih ureda EU iz regije, učesnika iz akademije, međunarodnih institucija, kreatora politika i šire publike.

Konzorcij koji čini ukupno devet istraživačkih centara, predvodio je University College London (UCL) iz Velike Britanije. 

Nalazi projekta pokazuju da su neformalna ekonomija i razne neformalne prakse sveprisutni fenomeni u društvenom životu, čije razumijevanje može pomoći boljem funkcionisanju društva.

Bilo da je riječ o kupovini voća na pijaci, instrukcijama iz matematike ili vožnje taksijem bez računa, neformalnost je svakodnevica velikog broja građana Zapadnog Balkana.

Iako formalne institucije treba da teže uspostavljanju jednakih prilika, često su okarakterisane neformalnim pravilima i praksama oko kojih su izgrađene.

U zemljama Zapadnog Balkana, u kojima se prosječan čovjek žali na rad sistema ili čak na upitnost postojanja funkcionalnog sistema, često se poseže za različitim neformalnim praksama koje barem privremeno omogućavaju ljudima da ostvare željeni cilj.

Konstruktivni i ograničavajući segmenti neformalnosti, sveobuhvatno su obrađeni u sklopu projekta kroz oblasti ekonomije, politike i svakodnevnog života.

Posebna pažnja posvećena je uzrocima nastanka neformalnosti kroz praćenje stvaranja i održavanja neformalnih mreža, kao i efektima koji nastaju kada su formalne i neformalne institucije u raskoraku.

Između ostalih, istraživači su identificirali korisne strane neformalnosti kroz pozitivne efekte etničke raznolikosti u poduzetništvu, kreiranja društvenog kapitala i korištenja neformalnosti kao strategije preživljavanja.

S druge strane, visok nivo neformalne ekonomije, praćen visokom opravdanošću izbjegavanja poreza od strane građana, te indicijama o visokom nivou neformalnosti u političkom odlučivanju ili kupovini glasova na izborima, prepoznati su kao ograničavajući faktori za održivi razvoj društava Zapadnog Balkana.

U skladu sa projektnim rezultatima, kreirane su preporuke za prevazilaženje navedenih prepreka, sublimirane u knjizi koja će biti predstavljena u okviru konferencije. 

Od početka INFORM projekta (2016) u okviru Horizon 2020 programa EU, održano je preko dvadeset radionica, konferencije u Londonu i na Bledu, rezultati su prezentirani u 17 zemalja diljem svijeta, kao i niz drugih aktivnosti posvećenih boljem razumijevanju nalaza istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije