Haris Burina: Kako se u BiH krši Zakon o poštanskim uslugama

J. Ć.
Haris Burina: Kako se u BiH krši Zakon o poštanskim uslugama
Foto: Privatni album / Haris Burina
Okrugli sto pod nazivom "Tržište poštanskih usluga u Bosni i Hercegovini - stanje i perspektive", čiji je organizator Agencija za poštanski promet Bosne i Hercegovine, nedavno je održano u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Na okruglom stolu raspravljalo se o raznim segmentima koji su od velikog značaja za generalno funkcioniranje i unapređenje tržišta poštanskog prometa u BiH.

Tim povodom za Radiosarajevo.ba, predsjednik Udruženja privatnih poštanskih operatera Haris Burina, na početku razgovora pojasnio je kako građani koristeći poštanske usluge krše zakon.

Prema njegovim riječima postoje tri jako bitna segmenta.

"Zakon o poštama bih je definirao zakonsku cijenu ispod koje kompanije koje imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga ne smiju ići ispod nje. To je cijena od 9 KM s uključenim PDV-om koja se poštovala do unazad dvije godine jednom inercijom. Međutim, dolaskom nelojalne konkurencije desila se situacija da se ta cijena prestala poštovati, jer je aktivno nuđena na tržištu uključujući i javne poštanske operatere od kojih su neke nudile cijenu ispod zakonski definirane, a niti oni ne smiju te kurirske usluge vršiti ispod zakonski propisane cijene“, govori Burina. 

Ilustracija - undefinedFOTO: Arhiv / Ilustracija

Naglasio je da se na taj način dovelo u situaciju da niti jedna kompanija tu cijenu nije poštovala što je dovelo do kršenja zakona od strane operatera, a građani su tu "kolateral".

"Ono što je nedostajalo u svemu ovome jeste jedna kampanja od strane nadležnih organa kako bi se građani informirali, ali to ne umanjuje odgovornost kako kurirskim kompanijama, koje pružaju te usluge, tako i korisnicima tih usluga. Dakle, i jedni i drugi su obavezni poštovati zakonske okvire koji su trenutno na snazi“, ističe naš sagovornik.

Ukazao je da samim tim nelicencirani operateri plaćaju manje poreza za usluge i koje su to kazne za korisnike usluga čija cijena nije zakonska.

"Na snazi imamo jednu asimetriju - u Republici Srpskoj ne moraš imati licencu za profesionalnog vozača dok u Federaciji moraš. Ta licenca po vozaču košta 2.400 KM. Na taj način se direktno krši Ustav BiH s kojim svaki građanin i ekonomski subjekt ima jednake mogućnosti za obavljanje privredne djelatnosti, što u ovome slučaju to nije. Agencija za poštanski promet BiH inicirala je okrugli sto o stanju i perspektivama poštanskih usluga u BiH iz razloga što su primijetili te devijacije na tržištu i probleme s kojima se mi susrećemo. Mi imamo problem kako s nelicenciranim tako i sa licenciranim operaterima", pojašnjava.

Mišljenja je da je organizacijom okruglog stola o ovoj vrsti djelatnosti prepoznata opasnost od "anomalija i malverzacija".

Prema informacijama koje imaju s terena nelicenciranih ima oko 20 i 13 licenciranih operatera s kojima, kako kaže, također imaju problem, jer su nudili cijene koje nisu zakonski definirane.

"I to je jedna problematika koja je vrlo akutna i nije za zanemariti. Imamo jednu neuređenost i toliki nivo nepoštivanja zakona koji znače direktno oštećenje budžeta. Ono što smo mi insistirali jeste da se riješi - ili da zakon vrijedi za sve ili da ne vrijedi ni za koga", iskreno govori Burina.

Našeg sagovornika smo pitali i da li postoje kazne za korisnike koji krše ovaj zakon.

"Agencija za poštanski promet BiH se po prvi put odlučila ove godine izricati  kazne. No, iako su se tek sada aktivirali po tom pitanju - to podržavamo, jer to je ono na šta mi i apelujemo i što nam je potrebno kako bismo mogli normalno funkcionirati“, rekao je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Haris Burina, predsjednik Udruženja privatnih poštanskih operatera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije