Kako se Kofi Annan izvinio građanima BiH zbog ponašanja UN-a u ratu

Radiosarajevo.ba
Kako se Kofi Annan izvinio građanima BiH zbog ponašanja UN-a u ratu
PrtScr / Kofi Annan

Kofi Annan, bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, preminuo je u 80. godini.

Annan je svoju karijeru započeo godine 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od godine 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog tajnika. U 1990-ima je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

U to vrijeme Annan je uživao veliku podršku američke administracije Billa Clintona, nezadovoljne dotadašnjim glavnim tajnikom UN-a Boutrosom Boutrosom Ghalijem i njegovom inzistiranju na proceduri prilikom američke vojne intervencije u bivšoj Jugoslaviji. Uz američki diplomatski pritisak, Vijeće sigurnosti UN-a je 13. decembra 1996. imenovalo Annana glavnim tajnikom. Mandat mu je obnovljen godine 2002. Na poziciji je ostao do 1. januara 2007.

Mi vas podsjećamo kako je 1999. godine izdao izvinjenje zbog grešaka koje je međunarodna zajednica počinila tokom rata u Bosni i Hercegovini, riječima kako će ga genocid počinjen u Srebrenici progoniti zauvijek.

"Tragedija u Srebrenici vječno će progoniti našu historiju. Sukob u Bosni bio je jedan od najtežih i najbolnijih u historiji Ujedinjenih naroda. Niko ne žali više za propuštenim prilikama za mir i pravdu. Niko ne žali više zbog neuspjeha međunarodne zajednice da načini odlučnu akciju i zaustavi patnju i okonča rat zbog kojeg je bilo toliko mnogo žrtava", rekao je on 12. oktobra 1999.

Annan je tada kazao kako je optimističan po pitanju napretka naše zemlje.

"Vidimo obnovu civilnog društva, rekonstrukciju ekonomije i kako se ponovo pali nada za bolju budućnost za sve narode BiH", dodao je.

Kofi Annan te je godine stigao u našu Zemlju kako bi dočekao šestmilijarditog stanovnika naše planete, a tu je titulu ponio Adnan Mević iz Visokog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije