Kako Ruska propaganda manipulira muslimanima na Balkanu?!

Radiosarajevo.ba
Kako Ruska propaganda manipulira muslimanima na Balkanu?!
Foto: EPA-EFE / Rusija

Ruska propaganda oličena u Sputniku u Srbiji, koji je dio velikoga medijskog sistema Russia Today (RT), kojim rukovodi 40-godišnja ruska novinarka Margarita Simonjan, posljednjih dana je veoma aktivana.

Piše: F. V.

Nema te litije, molebne, od Podgorice i Nišića, preko Trebinja i Gracka do Istočnog Sarajeva s koje ova redakcija (koja je finansirana direktno iz Moskve) nije izvještavala, potičući "dešavanje naroda", slično dešavanjima koji su prethodili aneksiji Krima 2014. godine.

S ciljem, očtio, medijskog djelovanja i dezavuiranja muslimana Balkana, Sputnik večeras prenosi izjavu Šeik Imrama Huseina, koji se predstavlja jednim od "najuglednijih islamskih teologa i filozofa".

Navedena osoba koja je bh. javnosti poznata kao negator genocida u Srebrenici, pozvao je "sve balkanske muslimane da podrže pravoslavne vernike u Crnoj Gori".

"Ako ste musliman: da stanete rame uz rame sa vašom braćom pravoslavnim hrišćanima, podržavajući ih složno i solidarno protiv iskvarenosti crnogorske vlade, koja vodi rat protiv pravoslavne crkve", navodi Sputnik, pozivajući muslimane da "slede upute iz Kur'ana" i podrže pravoslavnu braću.

U svom obraćanju, one je "povukao jasnu granicu između hrišćana sa Zapada i pravoslavaca".

"Ovi hrišćani  (pravoslavci) nisu arogantni kao oni koji vladaju iz Vašingtona i Londona i Pariza…", ukazujući na skoriji imperijalistički odnos tzv. zapadnog hrišćanstva prema Venecueli i Boliviji, ali i prijetnje koje su se, navodno, upravo zbog njihovog djelovanja, "nadvile" i nad Rusijom, Kinom, Korejom i Iranom.

Nije ovo prvi put da Rusija pokušava instrumentalizirati muslimane za svoje geopolitičke interese.

Ugledni regionalni PR stručnjak Krešimir Macan je još 2017. godine javno upozorio da "navedena agencija (Sputnik) ima isključivo interes plasirati poluinformacije ili laži".

Sputnik u kontinuitetu objavljuje tekstove u kojima protivi pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u i bilo kakvim vezama ove zemlje, ili makar njezinog dijela, bh. entiteta RS, sa Evropskom unijom i Zapadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije