BL / Kako je dijete za uzor izraslo u monstruma: Komšije o ubici Edinu Gačiću

12. 02. 2019. u 08:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares:70

Bio je dijete za uzor, odličan đak u školi, za njega se nije znalo, otkriva za Nezavisne Banjalučanka nastanjena u zgradi u kojoj je odrastao monstrum Edin Gačić (43), koji je već odrobijao dva ubistva, dok zbog još dva za njim tragaju sve policijske agencije.

U jednoj od stambenih zgrada u banjalučkom naselju Sime Matavulja zavladao je šok nakon što je bivši pripadnik odreda "El Mudžahid", kako ga terete, ponovo okrvavio ruke.

"Posljednji put sam ga ovdje vidjela ljetos. Prije pet-šest mjeseci. Nisam s njim puno zalazila u priču, odgovorila bih mu što me je pitao. Kao dijete nikakve probleme nije pravio, a vjerujte, gledala sam ga kako raste", otkriva za Nezavisne ova mještanka.

Upitana da li se nakon svega plaši, ona glavu okreće lijevo-desno, ali potom i otkriva da nije ravnodušna. "Nemojte me samo za ime pitati, nikad se ne zna hoće li se vratiti", priča ona, te dodaje da je Gačić prodao stan u ovoj zgradi, ali da ni nove gazde tu ne žive.

Sagovornica Nezavisnih dalje dodaje da je Gačić iz divne, radničke porodice.

"Otac mu je porijeklom iz Srpskih Toplica i davno je umro, a majku je Edin ubio. Oboje njegovih roditelja radilo je u fabrici obuće. To su bili ljudi za poželjeti", otkriva ona.

Kako se doznaje od stanara ove zgrade, ovih dana im je dolazila policija i raspitivala se šta znaju o Gačiću. Većina stanara priznaje da su čuli o stravičnim zločinima koji se Edinu stavljaju na teret, ali ne žele ništa da komentarišu jer, kako kažu, ne znaju ništa.

Dok oni sliježu ramenima, više od 1.200 policajaca je na terenu na području Kantona Sarajevo, gdje se traga za Gačićem, koji je ranije odrobijao ubistvo saborca Ismeta Gunića i majke Sifete, a odnedavno je osumnjičen i da je izrešetao trgovca Sauda Sultanića (39) u Sarajevu, ali i policajca Mahira Begića (46) u Suhodolu.

Operativnom akcijom potrage rukovodi FUP u saradnji s MUP-ovima Sarajevskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"U akciju se uključio i tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te zajednički pretresaju objekte i područje u Suhodolu, prema Kiseljaku i Kreševu. To područje nadlijeću helikopter i dronovi. Jedinice MUP-a Srednjobosanskog kantona pregledaju područje Kreševa do Lepenice, te idu u susret policajcima koji pretražuju područje u Sarajevskom kantonu", rekao je Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, dodajući da pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo pregledaju područje svog djelovanja. Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rekao je da će, ukoliko ove policijske snage ne budu dovoljne, tražiti da im Predsjedništvo BiH na raspolaganje stavi Oružane snage BiH.

Na sjednici u utorak Vlada Kantona Sarajevo trebalo bi da donese i zvaničnu odluku o iznosu nagrade za korisnu informaciju o Gačiću.

Kako je jučer objavljeno, izvori bliski istrazi otkrili su, nakon obavljenih razgovora s osobama koje su bile u zatvoru sa Gačićem, da sve ukazuje na to da je on pomno planirao svoj krvavi pohod. Tako je Gačić u zatvoru trenirao i vježbao svoje tijelo da izdrži u ovakvim situacijama, s minimalno hrane i vode. Zanimljivo je i da je, po izlasku iz zatvora, prije dvije godine, trenirao i u Banjaluci i stekao sertifikat za sportskog instruktora, odnosno ličnog trenera.

"Nije mi bilo drago, ali nismo mogli ništa jer je on tada bio slobodan čovjek. Ja nisam sudija da mu sudim. Normalno se ponašao prema ljudima koji su vršili obuku. U razgovoru s ljudima koji su to vodili, saznao sam da je on imao plan da ide negdje da radi na brodu, te da mu je za to potreban sertifikat", rekao je za Nezavisne Miroslav Bundalo, predsjednik Fitnes saveza Republike Srpske.

Izvori bliski istrazi podsjećaju na Gačićevu ratnu prošlost i ističu - da ko zna ko ga je sve obučavao. Da je dobro obučen, pokazuje njegovo ponašanje.

"On se kreće uz prugu i ne ostavlja trag, a odranije znamo da je za prebacivanje koristio voz. Po konfiguraciji tijela se vidi da je dobro treniran i zbog toga preživljava", pojašnjavaju policijski izvori, te dodaju da su policajci na terenu pronašli tragove koji ukazuju na to da je krvnik bio na određenim lokacijama, ali je još na korak ispred njih.

Izvori bliski istrazi podsjećaju da je Gačić asocijalna osoba, psihopata i šizofrenik, ali vrlo dobro zna šta radi i uživa u tome jer se to vidi po načinu ubijanja.

Tokom redovnih psihijatrijskih vještačenja u KPZ Luke, ljekari su otkrili da Gačić ima teške psihičke probleme: "Naš psihijatar je, ipak, utvrdio da se u dubini uma tog čovjeka krije nešto čudno što bi moglo predstavljati problem za okolinu. Bio je, po mišljenju psihijatra koji je ovdje s njim radio, previše hladna osoba i bez emocija."

Detaljnom psihološkom analizom došlo se do zaključka da se radi o ličnosti kod koje je dijagnosticirana kombinacija šizoidnog i paranoidnog poremećaja ličnosti. Tokom boravka u KPZ Luke nije ni sa kim družio, a komunicirao je sa drugima isključivo po potrebi i vrlo rijetko.

U dokumentu iz KPZ-a Luke u Bihaću navodi se da je Gačić, prema dokumentaciji koja je bila na raspolaganju lokalnom ljekarskom timu, odrastao u nepovoljnim porodičnim uslovima. U sedmoj godini je ostao bez oca, nakon čega je brigu o njemu preuzela njegova majka, koja je, prema njegovim tvrdnjama, bila stroga i rigidna, što je bio razlog da već kao maloljetnik počne bježati od kuće.

 

KOMENTARI (8)