Kad je rat podijelio Mostar: Jedna porodica, tri zaraćene strane

Radiosarajevo.ba
Kad je rat podijelio Mostar: Jedna porodica, tri zaraćene strane
Ranjene mostarske zgrade još svjedoče o posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini, a Zoran Laketa o tome kako su otac i dva sina proveli rat na tri zaraćene strane.

"Brat mi je bio u balijama, ja u ustašama, a ćaća mi bio u četnicima", priča Zoran.

Zoran je imao 25 godina kada je rat došao i do grada na Neretvi, a njegov brat Goran godinu manje:

"Bili smo, raja, tako odgajani da smo živeli i sa Muslimanima, danas Bošnjacima, s Hrvatima..."

Dotadašnji jedinstveni Mostar postao je podijeljen na Zapadni i Istočni, hrvatski i muslimanski. Ulica Alekse Šantića, tokom najžešćih sukoba, bila je linija razdvajanja.

Mostarska ratna priča: Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske

"Svi su okolo počeli govoriti da je počeo rat. E onda, ti koji si bio tu, koji si bio u čitavom Mostaru, odjednom imaš samo pola Mostara", kaže Zoran.

Tako daje odgovor zašto je ostao da se bori za HVO – Hrvatsko vijeće odbrane. Brat, zbog najboljeg prijatelja Adisa, odlazi sa Muslimanima u Armiju BiH. Otac je mobilisan u Vojsku Republike Srpske.

"Faktički, mi smo bili na dvije strane. Možda sam i ja pucao, što kažu, možda sam brata ubio", rekao je Zoran i dodao da ipak zna gde mu je stradao brat, od minobacačke granate, piše RTS.

Prvi susret s ocem 

Granatu je ispalila HVO. Brat mu je sahranjen zajedno sa borcima Armije BiH na Šehitlucima pored pozorišta. Otac i majka su preživeli rat. Prvi susret s ocem pomogao je Crveni krst.

"Đe si, Ratko, šta ima? Šta će mi reć, zagrlio me, šta će mi reći? Šta da mi kaže – da nisi bio u ustašama, je li, đe ti je onaj brat balija, je li, ili ja sam bio u četnicima, je li? Zagrlio me, ćaća mi je, otac mi je", priseća se Zoran.

Sa suprugom i dvije kćerke živi u Mostaru. Poslije rata, djecu je krstio u pravoslavnoj crkvi. Majka i otac su mu sahranjeni na gradskom groblju Sutini.

"Moja je poruka da se nikada nikome ne ponovi ovo što se meni desilo", naveo je Zoran.

Most spaja gradove, obale i ljude. Rat – suprotno. Da razdvaja porodice svjedoči i ova priča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije