Odbijena optužnica: Oslobođeni bivši čelnici GRAS-a Jusufranić i Petrović

N. K.
Odbijena optužnica: Oslobođeni bivši čelnici GRAS-a Jusufranić i Petrović
Detektor.ba / Ibrahim Jusufranić (desno)

Kantonalni sud u Sarajevu danas je tokom izricanja presude Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprave dok su bili na čelu KJKP GRAS saopćio da se odbija optužnica Tužilaštva KS-a.  Tako u ovom slučaju nije došlo do osuđujuće presude navedenim osobama.

Optužnica je teretila Jusufranića i Petrovića da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili svoje službene položaje i ovlaštenja te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo.

Prema navodima Tužilaštva, Petrović je preduzeću i kantonu nanio štetu veću od 800.000 maraka, koliko je GRAS platio za opremu i praonice koje nikada nisu ugrađene niti stavljene u funkciju.

Obojicu optužnica je teretila da su kantonu i preduzeću nanijeli štetu blizu 100.000 maraka, koliko iznosi pribavljena korist firmi “Hellner and More” pri sklapanju ugovora za marketing, a Petrović je optužen i za krivotvorenje isprave.

Branilac Muhidin Kapo ranije je izjavio da se radi o presuđenoj stvari jer se po ranijoj naredbi istraga ne može više otvoriti, ali je predmet izvađen iz arhive.

“Više se ovdje radi o politički montiranom procesu. Dok se Jusufranić nalazio na čelu GRAS-a, preduzeće je poslovalo, bilo je novih zapošljavanja, regresa. Bez ikakvih razloga su obojica lišeni slobode i veći dio vremena proveli su u pritvoru”, kazao je Kapo.

Branilac Senad Kreho je pred izricanje presuda istakao da je prethodno postupak protiv obojice ubustavljen odlukama Kantonalnog suda u Sarajevu, kao i da je Tužilaštvo 2013. protiv Jusufranića obustavilo istragu za ista djela koja su navedena u optužnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije