Jusko s Kinezima: Kako finansirati gradnju autoputeva i brzih cesta

Radiosarajevo.ba
Jusko s Kinezima: Kako finansirati gradnju autoputeva i brzih cesta
/ Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se s predstavnicima kineske kompanije 'China Gezhouba Gropu Internacional Enginering'.

Tema sastanka bilo je trenutno stanje, kao i gradnja budućih infrastrukturnih objekata u BiH.

Osim značaja koridora 5c, ministar je predstavnike kineske kompanije upoznao o gradnji brzih cesta u BiH, Jadransko-jonske autoceste, mosta na rijeci Tari, Unsko-sanskoj željezničkoj pruzi, te generalno s infrstrukturom željezničkog prometa.

Ministar je upoznao predstavnike kineske kompanije s tim da je Ministarstvo u saradnji sa entitetima i Brčko distriktom u julu ove godine donijelo temeljni dokument, Okvirnu strategiju prometa BiH, čime je stvorena osnova za brži razvoj prometne infrastrukture u BiH.

"S obzirom na finansijsko stanje u BiH, najvećim dijelom iscrpljene postojeće modele finansiranja izgradnje infrastrukture, problematiku dodatnog zaduživanja države BiH i entiteta, kao i ograničene pristupe fondovima EU, u narednom periodu neophodno je razmišljati i o drugim modelima finansiranja izgradnje prometne infrastrukture u BiH. Sada je na svima nama, od državnog, preko entitetskih do kantonalnih i općinskih nivoa, da osiguramo ambijent u kojem će potencijalni investitori doći u BiH i ulagati u gradnju autocesta i brzih cesta", kazao je Jusko.

Xiu Zangui, zamjenik predsjednika kineske kompanije, upoznao je ministra Jusku o kompaniji koja je u stopostotnom vlasništvu kineske Vlade te koja ima tradiciju dugu 46 godina i više od 40.000 zaposlenika. U okviru ove grupacije djeluje Odbor za investicije koji obuhvata područja širom svijeta, a polje njihovog interesovanja predstavlja i naša zemlja.

"Ohrabreni smo informacijom o usvojenoj Okvirnoj prometnoj strategiji BiH i naš tim intenzivno prati gradnju koridora 5c", istakao je Zangui.

Zangui je dodao da su, također, zainteresirani za sve infrastrukturne projekte koji su bili tema današnjeg sastanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije