Jusko: Postoji investitor za finansiranje gradnje puta Sarajevo-Beograd

N. K.
Jusko: Postoji investitor za finansiranje gradnje puta Sarajevo-Beograd
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ismir Jusko
Izgradnja puta između Sarajeva i Beograda predstavlja megaprojekt i najvažnije je da postoji zvanični investitor koji će vršiti finansiranje, rekao je za Radiosarajevo.ba ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko.

Naime, kako nam je rekao, nakon današnjeg telefonskog razgovora s turskim resornim kolegom, već u ponedjeljak dolazi delegacija Turske koja će prezentirati sve detalje koji su vezani za projekt izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, kao i načine finasiranja izgradnje. 

"Kada budemo imali tačno vrijeme dolaska turske delegacije, plan ministarstva je da organizira sastanak s predstavnicima entiteta kako bi usaglasili detalje s kojima ćemo nastupiti pred delegacijom iz Turske", kazao je Jusko za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, u ovom historijskom projektu nastupamo kao jedan tim, jer je nakon Koridora Vc ovo definitivno najvažniji infrastruktuni projekt u posljednjih 20 godina kada je u pitanju BiH, s obzirom na to da ćemo se kroz realizaciju ove brze ceste ne samo povezati gradove u BiH, nego se povezati i s našim susjedima.

zvizdic_jusko_samit_trst_izvjestaj_RSA1.JPG - undefined

"Ono što je najvažnije je da postoji zvanični investitor koji će vršiti finansiranje izgradnje brze ceste između Sarajeva i Beograda, a veoma je bitno da će se realizirati izgradnja oba kraka kako bi se povezala Tuzlanska regija i Istočna Bosna sa glavnim gradom BiH, uz povezivanje sa susjednom Srbijom", istakao je on.

Državni ministar napominje da su do sada iskristalizirana dva prijedloga buduće trase, odnosno najizglednija pravca, i to Sarajevo – Beograd preko Tuzle i Sarajevo – Beograd preko Višegrada.

"Oba ova pravca nalaze se u strateškim dokumentima te su oba bitna za cjelokupni razvoj cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine i njeno pozicioniranje u regionalnoj i međunarodnoj cestovnoj mreži", zaključio je Jusko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije