Jusić: Potvrđen kontinuitet međunarodne podrške PSOTC-u

Radiosarajevo.ba
Jusić: Potvrđen kontinuitet međunarodne podrške PSOTC-u
Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić otvorio je danas u Sarajevu konferenciju pod nazivom "Prijatelji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC)".

Na konferenciji su razmatrane dosadašnje aktivnosti i planovi u sklopu saradnje s partnerskim zemljama i organizacijama.

Prepoznajući važnost saradnje s partnerima u osiguravanju međunarodnog mira i sigurnosti, kao i uloge odgovarajuće obuke i edukacije za buduće operacije podrške miru, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine jednom godišnje organizuje sastanak s trenutnim i potencijalnim partnerima PSOTC-a spremnim da kroz partnerstvo podrže rad ovog centra.

"Ova konferencija predstavlja forum koji odražava kontinuitet međunarodne podrške PSOTC-u nakon njegove tranzicije i potpune integracije u organizacijsku strukturu Oružanih snaga BiH. Vaše prisustvo pokazuje opredijeljenost država i organizacija koje predstavljate da nastave saradnju i podršku PSOTC-u...", kazao je Jusić.

Istakao je da uspješno učešće u savremenim mirovnim operacijama zahtijeva odgovarajuće obrazovanje i obuku, te da je PSOTC jedan od ključnih resursa u tom smislu.

"Možemo s ponosom konstatirati da je kvalitet obrazovanja i obuke koju nudi PSOTC međunarodno verificiran kroz akreditacije i certifikacije dodijeljene od strane NATO-a, UN-a i drugih organizacija i zemalja", kazao je Jusić.

Na skupu na kojem je o dosadašnjoj saradnji i međunarodnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH govorio i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, učestvovalo je više od 30 predstavnika iz 11 partnerskih zemalja i pet međunarodnih organizacija, kao i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije