Juncker: Na Balkanu je moguć novi rat, ako ga ne primimo u EU

Radiosarajevo.ba
Juncker: Na Balkanu je moguć novi rat, ako ga ne primimo u EU
Ako zemlje zapadnog Balkana ne budu primljene u Europsku uniju, krvavi sukobi iz devedesetih godina prošlog vijeka mogli bi se ponoviti, rekao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

On je u razgovoru za Deutsche Welle podsjetio da je na Balkanu bjesnio rat nakon raspada Jugoslavije, da su sukobi trajali do kraja 20. vijeka, te da bi se, ukoliko Balkan ne bude primljen u EU, sve tamo moglo pogoršati.

“Ljude unutar EU treba stalno podsjećati da je Balkan praktično na našem kućnom pragu. Na Balkanu je bjesnio rat. Ako Balkan ne bude imao obećanje da će moći pristupiti EU, lako bi se moglo desiti da se konflikt ponovi”, rekao je Juncker.

Dodao je kako se malo ko sjeća svih dešavanja, te da i pored zamora od proširenja EU mora biti pronađen model za Balkan.

"Očigledno je da u Uniji postoji zamor od proširenja. Putevi jesu kratki, ali to je jedan dug historijski put koji treba preći. Malo ko se sjeća rata, ali to je takoreći bilo jučer: duge izbjegličke kolone, nasilje, ubijanje, stradanje djece, razaranja. Bio je to rat usred Europe. Ne bih želio da se to ponovi. Mi "stari Europljani", moramo znati da se odavde može poslati poruka mira, doprinos europskom pomirenju", istaknuo je Juncker.

Podsjećanja radi, Europska komisija je nedavno izradila Strategiju za zapadni Balkan, koju je predstavio Juncker, a koja prvi put nudi ozbiljan i širok pristup integrisanja regiona zapadnog Balkana u EU. Strategija je podijeljena na šest glava, a svaka ima vlastiti akcioni plan sprovođenja sa detaljnim aktivnostima i preciznim rokovima. Oblasti se odnose na jačanje vladavine prava, bezbjednosnu i migracionu politiku, socijalno-ekonomske reforme, jačanje povezanosti, digitalnu agendu i regionalno pomirenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije