Jozić: EU nadgleda reforme u pravosuđu u FBiH, spremno niz važnih zakonskih rješenja

Radiosarajevo.ba
Jozić: EU nadgleda reforme u pravosuđu u FBiH, spremno niz važnih zakonskih rješenja
Avaz / Mato Jozić

Koliko je pravosuđe važno za napredak ka putu prema EU govori činjenica da je to jedno od poglavlja koje EU kontinuirano nadgleda i napredak prati do punopravnog članstva države, kazao je Mato Jozić, ministar pravosuđa Federacije BiH.

Dodao je da neovisno i učinkovito sudstvo koje djeluje temelj je funkcioniranja uređene pravne države.

“EU teži sudovima koji su osnovani zakonom, uz nediskriminirajuće postupke imenovanja sudaca, njihove objektivne odluke na koje ne može utjecati vlast", pojasnio je.

Ministar se osvrnuo i na reforme koje je nužno uraditi u pravnom okviru. Izdvojio je reformu javne uprave, reformu pravosuđa i reformu u izvršenju kaznenih sankcija. Reforma javne uprave je o obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Javna uprava ima ključnu ulogu u procesu integracija jer omogućava provedbu neophodnih reformi za ulazak u EU. Reforma pravosuđa bi se ogledala u jačanju i održavanju neovisnosti, odgovornosti, efikasnosti i profesionalnosti nositelja pravosudnih funkcija, te usklađenosti pravosudnog sustava, zakona i sudske prakse koji osigurava vladavinu prava. Reforma u izvršenju kaznenih sankcija ima za cilj unaprjeđenje upravljanja sustavom izvršenja kaznenih sankcija, sa naglaskom na usklađivanje propisa u BiH međusobno, kao i međunarodnim standardima, suradnju i razmjenu informacija i podataka. U okviru ove reforme nužno je unaprjeđenje primjene alternativnih sankcija: rad za opće dobro i elektronički nadzor.

“Federalno ministarstvo pravosuđa je 2012. uvelo kućni zatvor s elektronskim nazorom kao novi način izdržavanja kazne zatvora i to za osuđene na kaznu zatvora do jedne godine. Ovim se rasterećuje zatvorske kapacitete i pravi velika ušteda u proračunu”, smatra Jozić.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o zamjeni kazne zatvora do jedne godine novčanom, odluku o tome donosi sud koji je izrekao pravomoćnu presudu, vodeći računa o svim okolnostima.

“Radimo na realizaciji Projekta unaprjeđenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu na razini FBiH, te Projekta unaprjeđenja poslovnog okruženja sukladno svim preuzetim obvezama. Daljnje aktivnosti po ovom pitanju odnose se na zakonski okvir, a tiču se Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri. Njime se omogućava uspostava Integriranog elektronskog sustava poslovnih subjekata u FBiH. U cilju poboljšanja poslovnog okruženja u Parlament su upućeni i Zakon o stečaju i Zakon o likvidacijskom postupku”, rekao je Mato Jozić, ministar pravosuđa Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije