Čedo Jovanović: Dodik traži spas u pretvaranju RS-a u rusku guberniju

Radiosarajevo.ba
Čedo Jovanović: Dodik traži spas u pretvaranju RS-a u rusku guberniju

"Ovo je veliko upozorenje i za Sarajevo i za međunarodnu zajednicu", kazao je u intervjuu za Radiosarajevo.ba lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović komentirajući događaje koji se u kontekstu Bosne i Hercegovine posljednjih sedmica nižu kao na traci.

Razgovarao: Faruk Vele

Iskreni prijatelj BiH, prvi saborac pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za europske integracije, bivši dugogodišnji državni zastupnik i čovjek koji je pregovarao sa Slobodanom Miloševićem prilikom njegovog hapšenja u martu 2001. godine, krajnje ozbiljno upozorava na opasnosti s kojima se suočavaju naša zemlja i region.

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate informacije koje je prenio i ugledni Guardian, a prema kojima Milorad Dodik okuplja paravojne jedinice, među kojima su i osobe iz kriminalnog miljea obučavane u Rusiji pa i u Nišu, kao i neki presuđeni ratni zločinci iz BiH? Nažalost, polako, ali sigurno, te priče prelaze s dnevnevnopolitičke ravni, gdje je bilo bitno prikupiti političke poene, na nešto mnogo, mnogo ozbiljnije.

"Mi se zalažemo da BiH, kao i Srbija, uđe u NATO.  Prije deset godina se i Dodik za to zalagao, a danas mu je sve u 'ruskom ključu'. On spas traži u pretvaranju Republike Srpske u rusku guberniju.

Radiosarajevo:ba: Ovih dana smo imali i vrlo uznemirujuće poruke s proslave neustavnog dana RS-a, od Milorada Dodika, preko bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića (čestitanje samostalnosti i nezavisnosti), patrijarha SPC (priča o dvije srpske države), pa do glumca Lazara Ristovskog (Srbija i RS da budu jedno) itd. Vi ste upozorili na mogućnost zaoštravanja odnosa. Kamo sve to vodi?

"Činjenica da srpska elita nije raščistila s greškama iz prošlosti – to vam je stanje. Nemogućnost naših visokih zvaničnika i kulturne elite da prepoznaju da podgrijavanje tenzija među narodima u BiH nije put – to vam je posljedica. A posljedice će biti veće. Tomislav Nikolić, u tom smislu, ima veliku odgovornost što je direktno učestvovao u tom dodatku naše višedecenijske zavade. Mislim da je svima jasno da je politika 'žica i granica', nešto s čime moramo odmah prestati.

Ta eskalacija i ekstremizam nikako ne doprinose boljitku BiH, ali i čitave regije. Ideja o udruživanju entiteta BiH i Republike Srbije nije dobra prije svega za srpski narod, jer nas opet dovodi u slične situacije kao devedesetih. Ovo je veliko upozorenje i za Sarajevo i za međunarodnu zajednicu. Mislim da je vrijeme da se učine svi napori da se lideri čitave regije opet, po tom i sličnim pitanjima, stave za isti sto. Nemamo velike koristi od ovakve politike".

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate činjenicu da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS-a, kao i premijerka i šef diplomatije? Istina i tabloidi u Beogradu su s manje strasti pisali o svemu, a Filip David kaže da tamo uglavnom piše istina o stvarnoj politici države. Je li to određeni zaokret i "shvatanje realnosti" ili, kako se sve više vjeruje, određena dvostruka politika zvaničnog Beograda u smislu dobrog i lošeg policajca?

cedomir_jovanovic_cnd.jpg - undefined

Čedomir Jovanović (Foto: LDP)

"Odnosi Aleksandra Vučića i Milorada Dodika su kompleksni, i to je jasno. Važna je poruka da niko od zvaničnika Srbije s tog nivoa nije bio u Banjoj Luci. Međutim, moramo ići dalje. Neophodno je da se otvori prostor za regionalni dijalog, ali i za dijalog u Srbiji. Moraju se smiriti strasti. Ona stara 'bolje spriječiti nego liječiti' ovdje ima potpuno smisla. Mislim da u okvirima koji već postoje na regionalnom nivou imamo veliku priliku, ali je veoma važno da ne prepuštamo slučaju razne ispade. Mora se konačno stati na put neodgovornim ispadima različitih aktera".

Radiosarajevo.ba: Kamo generalno vodi politika Milorada Dodika? Pomenutli smo te paravojske. Da li on, s obzirom i na nedavne susrete s čelnikom samoproglašene Južne Osetije želi da se nametne kao ključni "ruski igrač" i šta to znači za ove prostore? Posebno imamo li u vidu neka iskustva Crne Gore, Makedonije...

"Milorad Dodik je političar prošlosti, i to je njegova sudbina. Ovo su posljednji trzaji i velika zaostavština iz naše prošlosti. Činjenica je da uživa veliku podršku naroda u Republici Srpskoj. Međutim, nisam siguran da narod vidi posljedice njegovog djelovanja. Mi smo skloni naknadnoj pameti, i to nije odlika samo srpskog naroda na Balkanu. Dodik je velika prijetnja za čitavu regiju".

Radiosarajevo.ba: Kome i zbog čega treba Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, za koje svrhe? Spas od koga? Bez obzira na sadržinu i ne osporavajući ikome pravo da piše, s obzirom na atmosferu, a Vi dobro shvatate o čemu govorimo, ona neodoljivo podsjeća na Memorandum SANU-a. To je možda i bio cilj.

"Kvazipatriotski blok se uvijek organizirao u vezi dokumenata i priča koje imaju određenu arhaičnu notu. Opstanak srpskog naroda se vezuje za samo jednu riječ, a to je – mir. Mi moramo za generacije koje dolaze osigurati da se rat i te takve stvari više nikada ne ponove. Za nas je od velikog značaja da učinimo sve da iza nas, pored opustošenih gradova i velikog broja mrtvih, ostane i neka nada da se takve stvari više nikada neće ponoviti.

Svako ko ne vidi da moramo uraditi sve da bude bolje za sve narode na Balkanu i da je moguće razvijati drugačiju regionalnu saradnju zapravo ne želi bolju budućnost za sve nas. Spas srpskog naroda – od čega? Kad sa određene distance pogledate ove konstrukcije i sve priče vi, zapravo, shvatite da je riječ o pokušaju očuvanja jednog projekta koji je na svom izmaku i kome se, na sreću svih nas, nazire kraj".

Radiosarajevo.ba: Vi ste lično bili među predvodnicima demokratskih promjena s pokojnim Zoranom Đinđićem, jeste li 2000. ovako zamišljali Srbiju ove 2018. godine?

"Nisam je ni zamišljao. Ta 2000. je bila drukčiji izazov. Sigurno da stanje nije dobro, ali je isto tako važno da kažemo da smo propustili mnoge šanse, napravili mnoge greške i da moramo da iskoristimo ove dane da se vratimo tom drugačijem putu. Moramo da gradimo Balkan koji je dio Evrope po prirodi naših odnosa, a ne po nekoj administrativnoj odluci Brisela".

Radiosarajevo.ba: Kako vidite događaje u regionu? Koliko je uznemirujuća činjenica da se u regionu ponovo, tek tako, čuju riječi "rat", "sukobi"... Koliko je to politički manevar i podilaženje publici, a koliko realna opasnost da usijanih glava itekako još ima? Nije li znakovito da mladi na te riječi reagiraju odlaskom iz naših zemalja?

"Rat nikada nije završen. Srećom, nema oružja. Ostao je u retorici, u tim tihim okršajima između nacionalističkih ideologija, napada i odbrana. Čitavom regionu je potrebna nada. Mi kod mladih imamo jednu radikalizaciju koja je zapravo normalna kad shvatite šta su njihovi roditelji uradili ili nisu uradili.

Dakle, krajnje je vrijeme da naše greške iz prošlosti krenemo da ispravljamo. Da se pogledamo u oči i jasno i glasno stanemo na put onima koji našu djecu vide daleko od njihovih gradova. Ne zaboravite da još uvijek ima velikog broja nestalih, da ima još mnogo priča iz naše prošlosti koje nismo zatvorili. Dok god to ne zatvorimo nema mira, nema onog mira koji su i toliko prije nas željele druge generacije".

Radiosarajevo.ba: Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana je boravila u Turskoj da bi razgovarala o BiH i Izbornom zakonu u BiH s turskim liderom Erdoganom, što je naišlo na osupnost bh. javnosti. Koliko je uplitanje susjeda i stranih sila na Balkanu problem za Bosnu i uopće, a koliko rješenje?

"Uplitanje susjeda je, prema mom mišljenju, u regionu nešto što moramo i možemo stalno očekivati. Međutim, ovde su problematične namere. Hrvatska predsjednica sprovodi sličnu politiku, kao i oni u Banjoj Luci, ali na malo drukčiji način. To su oni ljudi koji su nespremni da vode svoju politiku kod kuće i da uspostavljaju red tamo gde su i izabrani. Hrvatska je dosta degradirala, i to nije pitanje ekonomske moći, već našeg očekivanja da će ulaskom u EU neka politička pitanja iz prošlosti biti riješena. Ovakva vrsta uplitanja mora stati".

Nove snage za Beograd

Radiosarajevo.ba: Predstoje izbori za Beograd, šta očekujete?

"Izbore za Beograd doživljamo veoma ozbiljno u LDP-u. Spremamo se da izađemo sa listom novih snaga, novih lica i novih sloboda. Za nas u LDP-u izbori su uvijek radost, kako bismo mogli da dobijemo podršku za sve ono što ćemo raditi u budućnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije