Čedo Jovanović: Sjećanje na žrtve je najjasnija slika ludila koje postoji

Anadolija
Čedo Jovanović: Sjećanje na žrtve je najjasnija slika ludila koje postoji
FOTO: Fena / Čedomir Jovanović

Predsjednik Liberalne demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je danas u Potočarima gdje je došao na obilježavanje 23. godišnjice od genocida počinjenog u julu 1995. godine da je sjećanje na njih najjasnija slika ludila koje postoji i koje nam i danas diše za vratom.

U Potočare, kako je kazao, dolazi godinama.

"Dolazim ovde godinama i dolazim zbog Bosne, Bošnjaka, mog naroda, zbog naše dece, zbog ljudi. Kakva poruka odavde može da ode. Čini mi se da su Bošnjaci ovde stradali jednom pre 23 godine, a da moj narod i svi oni koji negiraju srebrenički genocid, da oni stradaju svakog dana. Ovde odavno ne dolazim zbog toga što tih 8372 popisanih ljudi smatram žrtvama. Oni više nego naša pamet čuvaju to malo mira što imamo ovde među nama. Sećanje na njih je najjasnija slika tog ludila koje postoji i koje nam i danas diše za vratom. Dok ne budemo imali snagu da pobedimo činjenicu da još uvek zlo potiskuje dobro i laž istinu, nišani ovde će mnogo više činiti za mir i za budućnost nego mi živi", poručio je Jovanović.

U komplekstu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 žrtava srebreničkog genocida. 

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina. Pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubistva imao je 71 godinu.

Bit će ukopana i jedna žena, a radi se o Remziji (Salih) Dudić, koja je u vrijeme ubistva imala 20 godina. Rođena je 1975. godine. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodne teritorije BiH, te će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije