I Jovan Divjak prokomentirao Povorku ponosa u Sarajevu

Benjamin Redžić
I Jovan Divjak prokomentirao Povorku ponosa u Sarajevu
Foto: Radiosarajevo.ba / Jovan Divjak

Povorku ponosa najavljenu za 8. septembar u Sarajevu je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentarisao nekadašnji general Armije Republike Bosne i Hercegovine i osnivač organizacije Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu Jovan Divjak.

Govoreći o oživljavanju nacionalizma odnosno fašizma u Bosni i Hercegovini, poručio je:

"U sva tri naroda postoje ekstremisti koji žele vlast bez da poštuju drugog i drugačijeg. Osnovni problem je nepoštovanje drugog i drugačijeg. Rasprava o povorci govori o tome da zaista nacionalizam dominira. Mislim da je pitanje na jednoj televiziji glasilo da li ste za paradu ponosa - 75 posto je odgovorilo ne, što je potvrda fašizma u Bosni i Hercegovini."

Poredeći Sarajevo prije i poslije rata je istakao:

"Volio bih da izgleda onako kako to većina građana želi. Ali po ovoj anketi koja pokazuje paradu ponosa, onda 75 posto nije spremno da prizna drugog i drugačijeg. Čak i religije priznaju različitosti."

Najavljena Povorka ponosa je izazvala mnošto reakcija. Javnost je podijeljena.

Pojedine političke stranke su podržale održavanje manifestacije, dok se neke od njih protive.

Međunarodne institucije i ambasade u Bosni i Hercegovini jednoglasno podržavaju povorku smatrajući je izrazom ljudskih prava.

Sve o temi Povorke ponosa čitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije