Jovan Divjak nakon presude Mladiću: Dokazan zločinački poduhvat

S. Š. J.
Jovan Divjak nakon presude Mladiću: Dokazan zločinački poduhvat
Ratko Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon šest godina suđenja Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je izrekao provostepenu presudu Mladiću, kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala na teret stavilo 11 tačaka u optužnici.

Penzionirani general Armije BiH Jovan Divjak kazao je za Radiosarajevo.ba da "nijedna presuda koja oslobađa za ratni zločin ne može biti zadovoljavajuća", misleći na činjenicu da Mladić nije proglašen krivim za sveobuhvatnu genocidnu namjeru u šest drugih općina (u općinama Ključ, Prijedor, Foča, Vlasenica, Sanski Most i Kotor-Varoš).

"Ali presuda doživotnog zatvora uz ovakvu kvalifikaciju zločina koje je počinio, za ubistva, teroriziranje, paljenja, maltretiranja, nešto je što nijednom zločincu nije nikada do sada izrečeno. U presudi je konačno utvrđeno i da je bio dio zločinačkog poduhvata u kojem su bili i drugi politički rukovodioci u RS-u, Karadžić, Plavišić, Krajišnik... Očekujem da će Milorad Dodik na najavljenoj konferenciji ponoviti svoju priču da je za Srbe on i dalje heroj, a za svijet zločinac", kazao je za Radiosarajevo.ba general Jovan Divjak.

Podsjećamo, Haški tribunal je danas potvrdio kako Mladić prema optužnici snosi individualnu krivičnu odgovornost kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata (UZP).

On je koristio vojne snage za sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog od političkog rukovodstva bosanskih Srba i bivšeg predsjednika Radovana Karadžića s ciljem stvaranja države u kojoj bi Srbi imali prevlast.

Mladić je optužen i za počinjenje genocida u Srebrenici, kao i za teroriziranje građana Sarajeva i držanje pod opsadom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Otprilike u istom periodu, učestvovao je u UZP-u pokretanja i provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civila u opkoljenom Sarajevu. Cilj ovog zločinačkog poduhvata, navodi se u optužnici, bio je širenje terora među civilnim stanovništvom.

Mladić se tereti da je počevši od dana koji su prethodili 11. julu 1995. pa do 1. novembra te godine učestvovao u UZP-u eliminiranja bosanskih Muslimana u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka, prisilnim odvođenjem žena, djeca i dijela starijih muškaraca s tog područja.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine i trajalo je nešto više od četiri godine. Sudilo mu se po jedanaest tačaka optužnice, a između ostalog i za genocid a zatim i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije