Još se ne zna kako će i gdje biti prebačeni migranti sa GP Maljevac

Radiosarajevo.ba
Još se ne zna kako će i gdje biti prebačeni migranti sa GP Maljevac
FOTO: Fena / Migranti na granici BiH i Hrvatske
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je danas da su veoma zabrinuti zbog situacije u vezi sa migrantima na zaobilaznici u blizini međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša - Maljevac.

"IOM aktivno sarađuje s različitim institucijama vlasti radi utvrđivanja prikladnog smještaja za te migrante i već smo ih obavijestili o identificiranim rješenjima za smještaj. Odluku gdje će biti smješteni migranti trebaju donijeti relevantna nadležna tijela. Isto tako, vlasti će odlučiti kada i kako će prebaciti migrante sa graničnog prijelaza", saopćeno je iz te međunarodne organizacije.

Navode da su mobilni timovi IOM-a bili uključeni u pokušaje da uvjere migranate da ne borave u blizini međunarodne granice, jer to nije u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine.

S obzirom na njihovu trenutnu lokaciju, iz IOM-a tvrde da im ne mogu pružiti humanitarnu pomoć, osim migranatima koji trebaju medicinsku pomoć i koji se upućuju prema lokalnim medicinskim centrima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije