Još bez odluke o izručenju: Mamić se mora javljati policiji u Čitluku

Fena
 Još bez odluke o izručenju: Mamić se mora javljati policiji u Čitluku
FOTO: Fena / Zdravko Mamić ispred Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine donijet će konačnu odluku o izručenju bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj za desetak dana.

Na današnjem ročištu u Sudu BiH, Tužilaštvo BiH i Mamićeva odbrana iznijeli su identičan stav da ono što mu Županijski sud u Osijeku stavlja na teret ne odgovara krivičnom djelu prema bh. pravosuđu, te da su navedena krivična djela počinjena prije nego što je potpisan ugovor o izručenju između BiH i Hrvatske.

"BiH po zakonu ne bi trebala da izručuje svoje državljane. Ugovor o izručenju između BiH i Hrvatske se već treću godinu zaredom ne primjenjuje zbog različitih tumačenja. Tužilaštvo BiH dijeli stav odbrane da nema uslova za primjenu ugovora o izručenju, jer je on potpisan 2012. godine, a djela su počinjena između 2004. i te 2012. godine", rekao je nakon ročišta Mamićev advokat Zdravko Rajić. 

Tužiteljica Gordana Bosiljčić ističe da je od 32 kaznena djela za koja se Mamić tereti samo sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Mamiću su produžene mjere zabrane zbog čega će se i u narednom periodu morati javljati u policijsku stanicu u Čitluku, iako je njegova odbrana tražila da se te mjere ukinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije