Jedva opstaju: Gotovo pola općina u RS je nerazvijeno

Radiosarajevo.ba
Jedva opstaju: Gotovo pola općina u RS je nerazvijeno
Foto: RAS Srbija / Općina Kneževo/Skender Vakuf
Od ukupno 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, čak 33 općine su nerazvijene ili izrazito nerazvijene, što znači da je više od pola lokalnih zajednica u RS na ivici opstanka.

Tešku ekonomsku situaciju prati i masovno iseljavanje, pa su brojna sela od Istočnog Drvara do Čajniča opustjela i zakorovljena, piše SrpskaInfo.

Ipak, u Savezu općina i gradova RS vjeruju da u ove općine dolaze bolji dani, i to – već od Nove godine.

"Sve općine i gradovi u RS dobijaju godišnje ukupno oko 308 miliona KM iz sredstava prikupljenih PDV-om. Taj novac je naročito značajan općinama sa skromnim budžetom. Imajući u vidu da se 2019. godine smanjuje zaduženost RS, općine i gradovi očekuju značajno povećanje ovih sredstava", kaže generalni sekretar Saveza općina i gradova RS Aco Pantić.

Taj novac mnogi sa liste nerazvijenih iščekuju kao pojas za spavanje, jer su u dugovima do guše. Iako je svaka od ovih općina priča za sebe, novca im, uglavnom, svima treba.

Najmanji budžet u RS ima Istočni Mostar. Najmanja opština u RS, koja nema nijednu prodavnicu, kiosk, fabriku, školu, ambulantu, pa čak ni asfaltirane puteve, godišnje raspolaže sa oko 300.000 KM.

Poređenja radi, najveći grad u RS, Banjaluka, ima 500 puta veći budžet od Istočnog Mostara – čak 150 miliona KM.

Iako ima svega dvestotinak stanovnika i izrazito je nerazvijena, druga patuljasta općina, Istočni Drvar, nema probelma sa finansijama. U ovoj općini okruženoj šumom ima deset puta više zaposlenih nego stanovnika, ali bi im dodatni novac ipak dobro došao za izgradnju infrastrukture, koje skoro i da nema.

U općini Rudo se već godinama hvale da nemaju mnogo, ali da nisu nikom dužni ni marke, jer sve obaveze izmiruju na vrijeme. Ipak, ne bi im bilo viška da malo “podebljaju” budžet od skromnih 4,5 miliona KM.

Općina Jezero nema takvu tradiciju, pa je načelnica ove opštine Snežana Ružičić u prvoj godini svog mandata bila suočena sa ozbiljnim problemima: zbog naslijeđenih dugova pet puta je blokiran budžetski račun općine.

Izrazito nerazvijeni

Status izrazito nerazvijenih imaju općine Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Nerazvijeni

Na listi nerazvijenih su Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije