Jednoglasno usvojen Zakon o demobilisanim borcima

Radiosarajevo.ba
Jednoglasno usvojen Zakon o demobilisanim borcima
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dom naroda FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH večeras je jednoglasno - sa 41 glasom, po hitnom postupku u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Borci su tako nakon 2010. godine ponovo dobili zakon koji tretira njihova prava.

Usvojen rebalans budžeta FBiH: Novac i za brzu cestu Lašva - Nević Polje

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević informisao je delegate da je Vlada FBiH odbila sve amandmane koje su uložili delegati kako bi, kako je rekao, u Domu naroda zakon bio usvojen u identičnom tekstu kao i u Zastupničkom domu.

Usvojeni Zakon propisuje 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih. Visina naknada zavisi  od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Analizom stanja demobilisanih boraca i članova njihovih porodica utvrđeno je da bi pravo po tom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobilisanih boraca koji se nalaze u stanju potrebe.

Dom naroda ranije danas podržao je rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i Zakon o njegovom izvršenju, čime je osigurano 25 miliona KM za primjenu novog boračkog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije