Jasmin Imamović: Srbija pokazala neprijateljstvo prema žrtvama

Radiosarajevo.ba
Jasmin Imamović: Srbija pokazala neprijateljstvo prema žrtvama
Arhiv / Jasmin Imamović

Ko negira zločin, možda sprema novi zločin. Ko negira genocid, taj se možda sprema da počini novi genocid - ovim riječima je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović komentarisao promociju knjige Tuzlanska kapija - režirana tragedija u beogradskom Domu Vojske Srbije, a koju je organizovalo Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Imamović je poručio da režim u Srbiji, kako je saopšteno, decenijama primjenjuje strategiju laži dodavši:

"Važan dio te strategije je sistematsko negiranje zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu i u ratu u Bosni i Hercegovini u periodu 1992. do 1995. godine. Izvršili su rehabilitaciju Draže Mihajlovića, jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata. Tog Hitlerovog saveznika i fašistu, danas jedino u Srbiji i RS-u predstavljaju kao srpskog heroja i antifašistu."

Selim Bešlagić: Negiranje zločina od strane Beograda nije ništa strano

Knjigu je nazvao sramnom i da se režim ove susjedne zemlje negira ratni zločin koji je počinio Novak Đukić.

Imamović je naglasio sljedeće:

"Ko negira zločin, možda sprema novi zločin. Ko negira genocid, taj se možda sprema da počini novi genocid. Jedina zaštita od takvih prijetnji je ulazak Bosne i Herceogvine u NATO pakt."

Vučićevo „granatiranje" Tuzle

Pozvao je nadležne organe u Bosni i Hercegovini da konkretno zaštite žrtve ratnog zločina na Tuzlanskoj kapiji.

Uputio je poziv i vlastima Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i država članica Evropske unije:

"Pozivam Vladu Srbije da po zahtjevu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine izruči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini, a sve u skladu sa važećim Protokolom o ekstradiciji, zaključenim između BIH i Srbije. Pozivam vladu Sjedinjenih Američkih Država i vlade zemalja EU, UN-a, Vijeće Evrope i druge organizacije da upozore vladu Srbije, da odustane od sistematskog negiranja, pravosnažnim presudama dokazanih, ratnih zločina i zločina genocida. Sistematsko negiranje zločina iz prošlosti, liči na najavu novih zločina u budućnosti."

U Srbiji ponovo "ubijaju" Tuzlake, Sinan Alić: Samo se idioti spuštaju na taj nivo

Gradonačelnik Tuzle je pozvao i Tursku da preispita svoje odnose sa Srbijom.

Ocijenio je da je Srbija ovim činom, kako je istakao, pokazala neprijateljstvo prema žrtvama i da izriče ozbiljnu prijetnju građanima Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije