Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji non-paper koji ima veze s Vladom Slovenije"

15
Fena, Radiosarajevo.ba
Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji non-paper koji ima veze s Vladom Slovenije"
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Džaferović i Janša

Slovenski premijer Janez Janša obavijestio je u telefonskom razgovoru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno iz Džaferovićevog kabineta, telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše.

Janša je kazao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena dalja unutrašnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Razgovarano je o predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Slovenački portal Necenzurirano.si objavio je neslužbeni diplomatski dokument koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom.

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li premijer Janez Janša zaista poslao neslužbeni diplomatski dokument ("non-paper") u Brisel, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavije.

Niko službeno nije potvrdio da je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja. Ali, neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje RS-a Srbiji i ujedinjenje Kosova s Albanijom zapravo postoji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije