Jahorina: Počela izgradnja gondole od 16 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Jahorina: Počela izgradnja gondole od 16 miliona KM
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Na Jahorini su počeli pripremni radovi za investiciju vrijednu 16 miliona KM, izgradnju gondole duge oko jedan kilometar.

"Počeli smo sa izgradnjom Gondole – faza 1 pripremnih radova u toku", saopćio je Olimpijski centar Jahorina na svojoj Facebook stranici.

Kako se vidi iz fotografija, radovi su počeli raskrčivanjem terena i sječom građe koja se nalazi na trasi buduće investicije koja će, kako je najavljeno, eliminisati gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni i rasteretiti centralne staze na planini.

Podsjetimo, ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16 miliona KM potpisali su početkom ovog mjeseca direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić i Martin Leitner, direktor kompanije Leitner koja će graditi gondolu.

Izgradnjom buduće gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivati će se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine. Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih ljepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će u konačnici dati mogućnost da svakog sata preveze preko 2,700.00 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine”, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina nakon potpisivanja ugovora.

Kako je tada najavljeno, rok za izgradnju gondole je 1. decembar ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije