Muhamed Jusić: Izjava Dragana Čovića o imamima je zlonamjerna

N. K.
Muhamed Jusić: Izjava Dragana Čovića o imamima je zlonamjerna
PrtScr / Muhamed Jusić
Izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, koji je kazao da su imami u džamijama agitovali da Bošnjaci glasaju za Željka Komšića, za Radiosarajevo.ba su iz Islamske zajednice u potpunosti odbacili i demantirali, te ju smatraju zlonamjernom.

"Nikakvih zavjera da se bilo ko izabere ili ne izabere na proteklim izborima nije bilo, a ovakve tvrdnje i spekulacije smatramo zlonamjernim. Nažalost, očigledno je da neki pokušavaju političku zbilju i sukobe koji su nastali nakon Općih izbora prenijeti na vjerske zajednice", kazao je za Radiosarajevo.ba savjetnik reisul-uleme za odnose s medijima i glasnogovornik Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić.

Prema njegovim riječima, izjave poput ove Dragana Čovića da su imami u džamijama agitovali da Bošnjaci glasaju za Željka Komšića, proizvode nove tenzije među narodima u BiH, ali i narušavaju povjerenja među religijskim zajednicama.

"Ovakve izjave su opasne, te predstavljaju osmišljenu propagandu i mi je kao takvu prepoznajemo. Podsjećam, da se Islamska zajednica pred same Opće izbore očitovala kako nema favorita, te je od svojih pripadnika tražila da glasaju prema vlastitoj savjesti i uvjerenjima", rekao je za Radiosarajevo.ba  Muhamed Jusić.

Savjetnik reisul-uleme za odnose s medijima i glasnogovornik Islamske zajednice u BiH je iskazao uvjerenje kako ovakve izjave neće uticati na dobre odnose među religijskim zajednicama, jer oni "ne poistovjećuju stavove političkih elita sa stavovima naroda ili vjerskih zajednica".

Podsjećamo,  Čović je u intervjuu za mostarsku Našu TV kazao, između ostalog, da su imami po džamijama slali poruke prema Bošnjacima da se glasa za Željka Komšića. 

Njegovu izjavu možete pogledati u nastavku od 6:10 minute:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije