Društvene mreže: Izetbegovićeva reakcija u Beogradu je državnička

Radiosarajevo.ba
Društvene mreže: Izetbegovićeva reakcija u Beogradu je državnička
Reagiranje Bakira Izetbegovića na izjavu Aleksandra Vučića da mu je Čović iznio kako će Predsjedništvo BiH slijediti politiku Srbije u vezi s priznavanjem Kosova izazvalo je mnoštvo reakcija javnosti, a naročito na društvenim mrežama.

Izetbegović je poručio da će se vanjska politika BiH kreirati u Sarajevu.

"Jedno bitno pojašnjenje u vezi toga da će BiH čekati na stav Beograda... O međunarodnoj politici BiH odlučivat će se u Sarajevu, među članovima Predsjedništva BiH. Uzet ćemo u obzir stavove susjednih zemalja, posebno Europske unije, jer smo to od ranije preuzeli. Zamolio sam Čovića da ovo iznese kao svoj lični stav, a ne stav Predsjedništva", poručio je Izetbegović.

Očekivano, srbijanski mediji i korisnici društvenih mreža Izetbegovićevu izjavu smatraju "provokacijom usred Beograda", a Izetbegovića smatraju "vrlo opasnim čovjekom".

izetbegovic_vucic_kurir.JPG - undefined

Kurir.rs

Reakcije s ove strane Drine su mnogo drukčije. Mnogi korisnici društvenih mreža i javne ličnosti su naveli kako, iako ne podržavaju Izetbegovića niti ga naročito simpatiziraju, smatraju ovu reakciju prvom državničkom.

Građanski savez smatra skandaloznom izjavu Dragan Čovića o priznanju Kosova.

"Vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH i bilo koja druga zemlja, uključujući i Srbiju, nema pravo veta na odluke suverene države Bosne i Hercegovine. U tom smislu, smatram da je mjerodavna i potrebna bila intervencija Bakira Izetbegovića koju podržavam. Smatram da je važno da se svi koji se bave javnim životom u BiH drže principa odbrane suvereniteta i interesa BiH, posebno imajući u vidu da su Hrvatska i Srbija izuzetno negativno nastrojene prema interesima BiH kao države jednakopravnih građana. Moje mišljenje o Izetbegoviću me ne spriječava da stanem u njegovu odbranu kada ga napadaju što radi ono što mu je ustavna i patriotska obaveza a to je odbrana interesa države za koju su živote dale hiljade najboljih sinova i kćerki naše domovine. Duboko se ne slažem sa politikom koju je Izetbegović vodio, posebno u odnosu na popuštanje HDZ-u, kao i SNSD-u, međutim u ovom slučaju je postupio pravilno i nadam se da će nastaviti voditi politiku na način koji je pokazao jučer u Beogradu", naveli su iz Građanskog saveza.

"Realno. Kamo sreće da je ovo rekao 2014. ili 2015. kada su njegovi i HDZ mediji razapinjali neke od nas zbog stavova koje on iznosi danas. Ali, tada se radilo na "relaksaciji odnosa" sa ustašama", napisao je Emir Suljagić.

"To je dobro rekao, politika vanjskih poslova se vodi u Sarajevu poštujući integritet, suverenitet i to smo obavezni prema Daytonu", rekao je bivši član Predsjedništva BiH u emisiji Pressing.

I većina komentatora na portalu Radiosarajevo.ba podržala je Izetbegovićevu izjavu.

Glas Amerike naveo je kako se Čović izblamirao u Beogradu jer je lične stavove predstavljao kao državne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije