Izetbegović: U posljednje tri godine zaposlenost u BiH se povećala za 50.000

A. B.
Izetbegović: U posljednje tri godine zaposlenost u BiH se povećala za 50.000
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović na SBF-u

Na svečanom otvorenju 9. Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF), prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji je kazao da je ovo susret za razmjenu ideja i dogovaranje investicija.

Izetbegović je kazao da je SBF mjesto gdje svi trebaju steći određenu korist te da su BiH i njen glavni grad postali privlačno mjesto za investitore.

"BiH je savršena tačka za spajanje poslovnih ljudi s istoka i zapada. Prijatelji susjednih zemalja su ponovo došli na ovaj događaj, a tome svjedoči i najavljene investicije. Ovo je zemlja koja je bogata vodom, ali ga malo koristimo. Dodatno smo bogati ugljem, šumama i brojnih vrstama minerala i imamo dobre zalihe nafte. Također nudimo obrazovan kadar, prava stranih ulagača, kompanije s dugom i bogatom tradicijom, poslovanje i sl.", rekao je Izetbegović.

Dodao je kako se stanje u BiH promijenilo od kako se održava SBF te se nadamo boljem i sigurnijem poslovnom okruženjem.

"Uprkos političkim krizama SBF nam je donio samo dobro. U posljednje tri godine  zaposlenost u BiH se povećala za 50.000 osoba te bilježimo snažan procenat izvoza. Glavni razvojnih zamajac tek očekujemo i stvoreni su svi preduvjeti za izgradnjju kompletne dionice autoputa i da će nas to spojiti s ostatkom Europe. Autoput Sarajevo-Beograd bi trebao spajati glavne gradove dvije države iz dva pravca, a posebno želio graditi i aerodrom u Bihaću", rekao je Izetbegović.

Posebno je naglasio kako u narednih deset godina BiH ima mogućnost da postane jedna stabilna zemlja.

"Ovo je pravo vrijeme za ulaganje u BiH i svi trebaju prepoznati ovaj trenutak i svi to trebaju prepoznati", istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na ovogodišnjem SBF-u prisutno je od oko 1.800 učesnika, 225 projekata i 360 novinara.  O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će, između ostalih, govorit Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera te Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije.

Značaj SBF za razvoj regiona prepoznali su Ibrahim Al Omar, guverner državnog saudijskog investicijskog fonda (SAGIA), potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan MesićLars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske Unije u BiH, predsjednica Poslovne škole Bled (IEDC) iz Slovenije Danica Purg kao i mnogih drugi predstavnici političke i poslovne scene iz svijeta i regiona.

Organizatori će ove godine ugostiti i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić i Robert Prosinečki, selektor "A" reprezentacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije