Izetbegović: Dodik je svojim izjavama počinio krivično djelo i mora odgovarati

A. B.
Izetbegović: Dodik je svojim izjavama počinio krivično djelo i mora odgovarati
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je održao konferenciju za novinare, a tema su bile antidejtonske i antiustavne izjave predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika i koraci koji su poduzeti u vezi s tim.

Izetbegović se danas osvrnuo na 7. juli i obilježavanje stradanja Bošnjaka u Bratuncu, gdje je Dodik, prema riječima Izetbegovića kazao, kako su poznati projekti islamskih fondacija kako bi se muslimani vratili uz Drinu i ponovo je okupirali.

"Prema riječima Dodika, Bošnjaci su okupatori, a genocid izvršen nad njima je pozitivan. Riječ je o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u BiH nakon rata u našoj zemlji. Dodik je počinio krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH. S obzirom na to da nije bilo očekivanje reakcije Tužilaštva BiH, obratio sam se bh. i međunarodnim institucijama i tražio sam reakciju i sankcije za Milorada Dodika", kazao je danas Izetbegović.

Podsjećamo da je Izetbegović nakon nedavne sjednice Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) kazao da će od institucija Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice tražiti konačno poduzimanje koraka u vezi s izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Član Predsjedništva BiH također je govorio i o posljednjim prijetnjama terorističke organizacije ISIL te je izjavio kako su se ponovile prijetnje smrću i to od pripadnika ISIL-a.

"Islamska zajednica je oduvijek bila meta napada, imami su bili napadani i progonjeni. Tokom agresije na BiH ubijeno je stotine imama. Islamska zajednica je na meti ekstremizma jer ima mogućnosti da mu se odupre", rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na, kako ga je nazvao, napad na pravosuđe i institucije BiH te je prokomentirao kako se to kontinuirano nastavlja.

"Milorad Dodik je OSA-u nazvao neprijateljskom organizacijom. Ustavni sud, pravosuđe i OSA-a očigledno stoje na putu visokopoziciniranim političarima i za takve postupke neko mora odgovarati", zaključio je Bakir Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije