Izetbegović: Hapšenja u Orašju izvedena su bez utjecaja bošnjačke politike

Fena
Izetbegović: Hapšenja u Orašju izvedena su bez utjecaja bošnjačke politike
Hapšenja u Orašju provedena su "nesretno i nespretno", izjavio je u utorak u Briselu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je dodao da se nije vodilo računa o političkom aspektu, političari nisu imali o tome informacije i da su ih imali bilo bi drugačije, ali političari ne bi smjeli utjecati na pravosuđe te u tome nema učešća bošnjačke politike.

"Postoji teza da se to uradilo namjerno, ali da je bilo političkog utjecaja ne bi se tako dogodilo jer mi smo izrazito zainteresovani za dobre odnose s Hrvatskom. Mi Hrvatsku vidimo kao našeg glavnog partnera, kao najbitnijeg susjeda. Da se moglo, kao što se ne može utjecati na rad tužilaštva, to se ne bi dogodilo. Dakle, to je nesretna koincidencija da se na dan kada se Hrvati prisjećaju svojih mrtvih i kada ni na koji način ne treba uznemiravati narod, uhapsili deset ljudi u Orašju, branitelja. Međutim, mi ne utječemo na rad tužilaštva i sudova i nemamo informacije šta oni namjeravaju raditi", rekao je Izetbegović koji je u utorak učestvovao na sastanku Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

"Naročito je začuđujuće adresiranje problema na bošnjačku politiku koju ja predstavljam. Vršiteljica dužnosti tužioca  je Hrvatica, ona je pokrenula čitav postupak, hapšenje je provela SIPA, kojoj je na čelu Srbin. Radi se o zločinima koje su eventualno počinili Hrvati u odnosu na Srbe, dakle tu Bošnjaka ni na koji način nema, tako da se nepotrebno daje takva dimenzija", rekao je Izetbegović.

"Ovaj ispad koji se dogodio ne bi trebao utjecati na odnose Hrvatske i BiH, Hrvatska je naš lobista na evropskom putu. Mislim da ćemo ovu nenamjernu distrakciju prevladati i da ćemo nastaviti sarađivati sve bolje i bolje", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je o hapšenjima u Orašju govorio u odgovorima na pitanja hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu Dubravke Šuice, Joze Radoša i Marijane Petir, koji su ukazivali na mogućnost političkih manipulacija u tom slučaju. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici nacionalnih parlamenata država članica, među njima i Hrvatskog sabora – predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i član odbora Tomislav Saucha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije