Izetbegović u Parizu: BiH će se kandidirati za članstvo u Komitetu UNESCO-a

Radiosarajevo.ba
Izetbegović u Parizu: BiH će se kandidirati za članstvo u Komitetu UNESCO-a
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je održao govor na Forumu lidera koji se održava u okviru generalne debate 39. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu.

Izetbegović je rekao da je Bosna i Hercegovina duboko privržena misiji UNESCO-a i ostat će aktivno uključena u njegove programe i aktivnosti.  

"U proteklih 25 godina UNESCO je aktivno podržavao Bosnu i Hercegovinu u svim segmentima svog mandata, pomažući nam da prevladamo traumatično ratno iskustvo čiji je uticaj još uvijek prisutan u mnogim segmentima našeg društva.  Budući da je UNESCO-v mandat čvrsto ugrađen u Program održivog razvoja do 2030. godine  i Ciljeve održivog razvoja do 2030. godine, Bosna i Hercegovina će nastaviti blisko sarađivati s ovom organizacijom", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je bez obzira na složene izazove s kojima se suočava BiH, "ostat ćemo posvećeni unapređenju međukulturalnog i međureligijskog dijaloga, tolerancije i harmonije kao stubova naše države i društva".  

"Mnogi od vas se sjećaju tužnog trenutka 9. novembra 1993. godine kada je srušen Stari most u Mostaru. Ali sam siguran da se sjećate i 23. jula 2004. godine kada smo zajednički proslavili otvaranje obnovljenog Starog mosta. Taj je trenutak bio prekretnica u našoj novijoj historiji. Obnovom Starog mosta otpočeo je i proces uspješne regionalne saradnje na očuvanju kulturne baštine", rekao je Izetbegović.

Dodao je da su nominacije za upis Sarajevske hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu na UNESCO-ov Međunarodni registar Pamćenje svijeta, koje je Bosna i Hercegovina dostavila prošle godine, još su jedan primjer našeg doprinosa očuvanju kulturološke raznolikosti.  

"Bosna i Hercegovina se odlučila kandidirati za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a na predstojećim izborima koji će se održati ovdje u Parizu 14. novembra. Naš glavni cilj, kao člana ovog tijela, bio bi zaštiti i povećati vjerodostojnost Konvencije o svjetskoj baštini kao najvažnijeg globalnog instrumenta za prenošenje kulturne baštine, kao zajedničkog resursa čovječanstva, budućim generacijama", rekao je on, te je dodao:

 "Tokom cijele njene historije građani Bosne i Hercegovine plaćali su visoku cijenu štiteći svoju pluralističku zajednicu i identitet, braneći ideju kulturnog, etničkog i religijskog pluralizma i raznolikosti u svom društvu.  Ali, bez obzira na tu cijenu, nikada nismo odustali od tih temeljnih načela. očuvati i unaprijediti pluralistički karakter i tolerantni duh svojih država i društava i onih koji izazivaju, raspiruju i produbljuju kulturne, etničke i vjerske razdore i sukobe".

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije