Izetbegović: U narednih osam do deset godina cilj je BiH u EU i NATO-u

AA
Izetbegović: U narednih osam do deset godina cilj je BiH u EU i NATO-u
FOTO: Fena / Izetbegović i Galijašević

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je bio u Zenici na obilježavanju Dana policije Zeničko-dobojskog kantona i otvorenju Centra za obuku službenika. Tom prilikom Izetbegović je naglasio da je cilj jasan, a to je da u narednih osam do deset godina BiH postane članica Evropske unije i NATO saveza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući je kazao da zgrada Centra za obuku službenika garantira da će svaki naredni dan biti dočekan u boljim uvjetima za rad, s boljom opremom i boljim mogućnostima za obuku kako bi častan i odgovoran poziv obavljali što profesionalnije i za dobrobit cjelokupne zajednice.

"Ovo je prilika da se prisjetimo i značajnog doprinosa kojeg su policijske jedinice diljem zemlje dale u odbrani BiH. Dužnost svih nas je da to pamtimo i da se u svakoj prilici uz puno pijeteta prisjetimo policajaca koji su položili život za odbranu domovine, među njima i 97 policajaca iz Zeničko-dobojskog kantona. Njih se moramo zauvijek sjećati, ali istovremeno i voditi brigu o statusu njihovih porodica", kazao je Izetbegović.

Dodao je da se u BiH provodeći reforme u saradnji s međunarodnim partnerima, godinama gradila policija koja će biti u službi građana.

"Želimo policiju koja će, uz održavanje javnog reda i mira, prevenciju i represiju kriminala, zaštititi osnovna prava i slobode i povećati osjećaj sigurnosti svih građana u našoj zemlji", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kazao je da značajan segment u radu policije, ali i svih pravosudnih institucija, mora biti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. No, da bi policija obavljala svoju ulogu u društvu profesionalno, po njemu, potrebna je i podrška u opremanju i obučavanju, stvaranju boljih uvjeta za rad i generalnom povećanju kapaciteta.

"Stalno osposobljavanje policijskih i drugih sigurnosnih agencija, povećavanje njihovog kapaciteta, usklađivanje rada s evropskim standardima, kontinuiran rad na stvaranju sigurnog i stabilnog okruženja, vladavina prava, neki su od suštinskih elemenata u reformama koje provodimo na putu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Izetbegović, te nastavio:

"BiH se danas nalazi u samom predvorju Evropske unije. Otkočili smo procese koji su dugo stajali u mjestu, krenuli u provedbu reformske agende, usvojili prilagodbu SPP-a, punim konsenzusom završili Upitnik EU i sada očekujemo kandidatski status".

Izetbegović je naglasio da sutra putuje u Sofiju na Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, gdje će se na najvišem nivou razgovarati o perspektivi BiH, ali i ostalih zemalja regije u evropskim integracijama.

"Naš cilj je jasan - da u narednih osam do deset godina BiH postane članica Evropske unije i NATO-a, da živimo u demokratskoj, prosperitetnoj, ekonomski razvijenoj, sigurnoj i stabilnoj zemlji. Mi ćemo taj cilj, vrijedno radeći i uzdajući se u podršku naših prijatelja i na Zapadu i na Istoku, ali prije svega u vlastitu snagu, i ostvariti", zaključio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije