Izetbegović: SDA nikada neće praviti problem pravosuđu

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: SDA nikada neće praviti problem pravosuđu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo SDA

U Centrali SDA u Sarajevu u toku je redovna sjednica Predsjedništva ove stranke, na kojoj je bilo riječi o brojnim teškim temama kao što su formiranje Vlade FBiH, afera "Respirator", pokretanje istrage protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muamera Šehovića...

Novinarima se na pres konferenciji tokom pauze obratio Bakir Izetbegović koji je na početku rekao kako je zadovoljan rezultatima kada je borba s pandemijom u pitanju.

"Imamo dobre rezultate kad je u pitanju borba s pandemijom i imamo konkretne rezultate. Kada su u pitanju mjere koje je pokrenula Vlada FBiH mislim da će biti sasvim zadovoljavajuće", kazao je Izetbegović.

Dodao je i to kako nisu zadovoljni reakcijama Vijeća ministara, te rekao kako nemaju uopće budžet za 2020. godinu.

Kada je afera "respiratori" u pitanju, Izetbegović je istaknuo kako je sve prethodno rečeno bacila u sjenu.

"SDA je snažno stala uz premijera Fadila Novalića i tu smo čuli kritike - da se radi o utjecaju stranke na pravosuđe. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti a naročito pravosuđu. S nama može imati problem samo krivosuđe", istaknuo je, te dodao da su Tužilaštvo i VSTV pristrasni.

"Nezamislivo je da ovo urade premiejru RS što su uradili premijeru FBiH", dodao je predsjednik SDA.

Kazao je i kako mu je žao zbog izlaska Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara.

"Žao nam je što to tako. Ovako se slabi pozicija probosanskog političkog bloka. Radončić je meni kazao da je dovoljno uradio na toj poziciji. Kazao je da će izaći iz koalicije na državnom nivou i SBB neće imenovati drugog ministra. Nećemo ga ubjeđivati, ali izražavamo žaljenje. Nadamo se da se to neće premijenti na niže nivoe. Rado bismo ostali u koaliciji na nižim nivoima", istaknuo je Izetbegović, koji je dodao da nisu razgovarali o imenima za novog ministra sigurnosti i da će to učiniti iduće sedmice.

Izetbegović je ovim putem pozvao Vijeće ministara i Zorana Tegeltiju da se osiguraju finansijska sredstva za lokalne izbore.

Kazao je da, nakon sastanka u prostorijama EU s Draganom Čovićem, misli da će se desiti i izbori u Mostaru.

Sjednica Predsjedništva održava se nakon što je ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH podnio Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i koji je rekao da je državni novo završena priča za ovu stranku.

Kazao je da SDA, HDZ BiH i SNSD imaju dovoljno ruku za usvajanje odluka. Radončić je također kazao da nema prepreke da SDA sada predloži kandidata za ministra sigurnosti.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, za Radončićevog nasljednika na funkciji ministra sigurnosti BiH iz SDA razmišljaju o tri kandidata: Mirsad Vilić, aktuelni čelnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH i Adil Osmanović bivši ministar civilnih poslova BiH i aktuelni parlamentarac.

Očekuje se da SDA donese jasne zaključke u vezi formiranja Vlade FBiH, a što je i jasan stav zemalja članica PIC-a, kao i o aferi "Respiratori" u kojoj je uhapšen premijer FBiH Fadil Novalić, koji, inače, danas prisustvuje ovoj sjednici.

Također se očekuje rasprava i o pokretanju istrage protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muamera Šehovića u vezi trgovine utjecajem u slučaju izbora čelnika KO SDA Sarajevo.

Kako je Izetbegović kazao, još satima će trajati sjednica Predsjedništva SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije