Izetbegović predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Čović i Špirić zamjenici

Radiosarajevo.ba
Izetbegović predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Čović i Špirić zamjenici
0 / Sa konstituirajuće sjednice Doma naroda PS BiH

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine održava se u Sarajevu, a nakon svečane zakletve, delegati su izabrali rukovodstva klubova naroda.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH predložio je za predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakira Izetbegovića. Nakon glasanja, 12 delegata je bilo za, dva su bila suzdržana.

Za prvog zamjenika izabran je Dragan Čović koji je dobio 12 glasova za, dva su bila suzdržana. Za drugog zamjenika izabran je Nikola Špirić.

Predsjednik Kluba Bošnjaka je Asim Sarajlić, zamjenik Denis Bećirović.

Predsjednica Kluba Hrvata je Lidija Bradara, zamjenik Bariša Čolak.

Predsjednik Kluba Srba je Sredoje Nović, zamjenica Dušanka Majkić.

Od ukupno 15 delagata koliko broji ovaj dom, po pet u klubovima tri konstitutivna naroda, uverenje danas jedino nije uručeno delegatu iz Kluba Bošnjaka Denisu Bećiroviću (Socijaldemokratska partija - SDP) koji ne prisustvuje dodjeli zbog smrtnog slučaja u porodici.

Iz Republike Srpske u Dom naroda imenovani su Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić i Lazar Prodanović iz SNSD-a i Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Članovi državnog Doma naroda iz Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema potvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda izabrani su Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte (DF).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije