Izetbegović posjetio kurs tradicionalnog turskog streličarstva

Radiosarajevo.ba
Izetbegović posjetio kurs tradicionalnog turskog streličarstva
FOTO: AA / Izetbegović posjetio i Izložbu fotografija „Gobeklitepe“

Izložba fotografija „Gobeklitepe“ otvorena je danas na Internacionalnom unverzitetu u Sarajevu (IUS), javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o izložbi arheoloških fotografija.

Institut Yunus Emre u Sarajevu, koji je prvi centar Turskog kulturnog instituta Yunus Emre (YEE) otvoren izvan granica Turske, nizom aktivnosti obilježava deceniju rada u Bosni i Hercegovini.

Institut deset godina širom Bosne i Hercegovine organizira programe i aktivnosti upoznavanja turske kulture i jezika te predstavlja svojevrsni most između naroda dvije zemlje. Organizacijom niza aktivnosti tokom sedmice, među kojima su i koncerti i izložbe, Institut obilježava deset godina aktivnog rada.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i Bilal Erdogan, predsjednik Svjetske etno-sportske konfederacije.

Među danas prisutnima je, između ostalih, bio i amabasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates pojasnio je da izložbe i koncerte održavaju kako u Turskoj tako i izvan nje i na taj način pokazuju umjetničku snagu te zemlje.

Nakon otvorenja izložbe, svečano je otvoren i kurs tradicionalnog turskog streličarstva.

„Danas se nalazimo na IUS-u kako bismo obilježili početak nove školske godine i kako bi poslušali predavanje o rahmetli Aliji Izetbegoviću. Jako sam sretan što sam opet u Sarajevu“, izjavio je Bilal Erdogan.

Govoreći o kursu streličarstva, Erogan je pojasnio da se trude da održe tradiciju ovog sporta.

„Osnivač sam Fondacije za streličarstvo u Istanbulu, koja radi na promociji ovog našeg tradicionalnog sporta. Radimo na njegovom razvoju i na tome da ga zaštitimo od zaborava“, rekao je Erdogan.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Ahmet Yildirim rekao je ranije danas, u obraćanju studentima, da želi da Univerzitet bude centar izvrsnosti na Balkanu.

„Imamo 1.500 studenata iz skoro 50 različitih zemalja. Jako se trudimo da povećamo kvalitet i da damo bolje obrazovanje našim studentima i sarađujemo sa različitim univerzitetima“, poručio je rektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije