Izetbegović: Moramo zaustaviti trend odlaska mladih iz BiH

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Moramo zaustaviti trend odlaska mladih iz BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Novogodišnja konferencija za medije Stranke demokratske akcije

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je održala tradicionalnu Novogodišnju konferenciju za medije, na kojoj se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

On je ocijenio da je odlazak mladih i obrazovanih ljudi, čitavih porodica, najteži i najopasniji problem s kojim će se BiH u budućnosti suočiti.

Njemačka trenutno ima otvoren konkurs za prijem milion radnika. Mladi s prostora cijelog Balkana su se pokrenuli i nema čarobnog štapića kojio može preko noći riješiti ovaj problem. Samo uporan rad i odgovoran odnos mogu usporiti, a zatim i zaustaviti trend odlaska mladih”, mišljenja je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li će podržati Zorana Tegeltiju za mandatara za sastav Vijeća ministara, obzirom na stav SNSD-a prema NATO putu BiH,  Izetbegović je rekao: 
 
“Dodik nije za nastavak NATO procesa, on je za odlazak međunarodnih sudija, OHR-a. Ima mnogo toga gdje se ne slažemo. NATO put će se nastaviti, zakon je na strani NATO puta, za zakon su glasali Dodik i njegova stranka. Zakon će vladati u ovoj zemlji. Oni su se predomislili i rade na liniji onoga što želi Rusija koja želi zaustaviti NATO put zemalja regiona. Ima i Dodik i SNSD i oni iz SZP koji danas neće glasati za NATO, imaju svoje stavove i interes. Ima stvari za koje su oni zainteresovani, pa ćemo trgovati”, podvukao je Izetbegović, dodajući da će to zavisiti i od inputa koji će doći od saveznika poput SAD-a i političkih partnera. 
 
On je naglasio da misli da će se SNSD i ovog puta predomisliti kada je u pitanju NATO put

Mišljenja je kako se kroz čitavu 2018. godinu stvarala neutemeljena medijska slika slabljenja i raspada SDA.

“Iz SDA su nastajale nove stranke, a rivali su bili uvjereni da dugotrajno obnašanje vlasti i time snošenja suodgovornosti za sve probleme u zemlji mora iscrpiti SDA i umanjiti joj rezultat na oktobarskim izborima. I prevarili su se. SDA je ponovo i unatoč svemu pobijedila i na državnom, i na enitetskom, i na svim kantonalnim nivoima sa bošnjačkom većinom, osim u Tuzlanskom kantonu, gdje smo izgubili u foto-finišu”, poručio je Izetbegović.

Na pitanje je li ruka SDA i dalje ispružena prema strankama ljevice, Izetbegović je odgovorio da je jučer bio s Nerminom Nikšićem.
 
“Ruka je već utrnula i počet ću tražiti drugog partnera. I sinoć je bila radna večera s ekipom drugih stranaka. Ostaje ta ponuda jer je smatram dobrom za BiH, ali ako ljudi neće mi tu ništa ne možem i ta će se slika raščistiti u naredne dvije sedmice”, dodao je Izetbegović.
  
Novinare je zanimalo - ko su poželjne stranke, a Izetbegović je rekao da neće ni za koga reći da nije poželjan. 
 
“Ovaj put nikome nećemo reći da nije dobrodošao. I pokušat ću sa svima popravljati odnose, dosta je svađe”, rekao je Izetbegović.
 
Na pitanje kada očekuje formiranje Vijeća ministara i da li će to čekati Federaciju, Izetbegović je rekao da stav nije usaglašen na Predsjendištvu SDA. Dodao je da vjerovatno vlast na nivou BiH neće biti formirana dok se to ne učini na nivou Federacije BiH.

Izrazio je nadu da će BiH nastaviti na europskom i NATO putu, ali I naglasio da je tempo bio sporiji od planiranog.

Usvojene su četiri ključne strategije, završeni odgovori na bazni upitnik, u završnoj fazi su odgovori na dodatna pitanja, i posao bi trebao biti završen do polovine januara.

“Realno je očekivati da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU u prvoj polovini iduće godine”, rekao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije