Izetbegović: Moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta je ispunjeno

O. K.
Izetbegović: Moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta je ispunjeno
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas na Sedmom Kongresu stranke na čijem je čelu. 

Na početku svog obraćanja, Izetbegović se dotakao stanja u stranci, a kako je kazao, svašta se dešavalo u proteklih četiri godine a da je SDA svaki izazov rješavala sa svojim partnerima.

Crtanje granica

„Bujanje islamofobije, pokušaj destabilizacije vlasti u Turskoj, ekonomski rat između SAD i Kine, trakavica oko Brexita, sve je to naša stvarnost. Kada sam stavio ono što je na Balkanu najbitnije, razmišljao sam da li da to ublažim, ali odlučio sam da to ne radim“, počeo je Izetbegović.

Kako je kazao, odnosi sa Srbijom i Hrvatskom su na lošem nivou.

„Počeli su se naoružavati, koriste resurse BiH bez da ih plaćaju. Hrvatska nije vratila imovinu bh. kompanija koji se tamo nalaze, uprkos našim zahtjevima, počela je da gradi Pelješki most. Nakon pravomoćnih presuda Haškog tribunala, nije došlo do katarze, već naprotiv... Bez ustezanja se govori o podjeli BiH, crtaju se nove granice na Balkanu. U ovakvim uslovima izostaje rad pravosuđa i uključivanje Međunarodne zajednice“, istakao je Izetbegović.

Dodao je da su povratnici u manji bh. entitet ugroženi zbog politike koju provodi Milorad Dodik.

Ekonomski rast

Izetbegović se dotakao i odnosa SDA i HDZ.

„Saradnja SDA i HDZ donijela je Bosni i Hercegovini reformsku agendu ali postoje stvari koje HDZ promoviše ali koje se kose sa evropskim načelima. Potrebno je potpisati i ugovor sa IZ, kao što to imaju Katolička i Pravoslavna crkva“, kazao je Izetbegović.

Napomenuo je da SDA ostaje jaka, a da već neke novoformirane stranke padaju u zaborav.

Predsjednik Stranke demokratske akcije kazao je i rada dvojice premijera Fadila Novalića i Denisa Zvizdića, koji su, kako je on kazao, uradili veliki posao na putu BiH ka EU i NATO, kao što je dobivanje kandidatskog statusa.

„Na nivou Vijeća ministara BiH usvojene su razne strategije i zakoni koji su omogućili najveći ekonomski rast naše zemlje, zaposleno je preko 109 hiljada, što znači da je moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta za deset godina je ispunjen“, pojasnio je Izetbegović.

Bakir Izetbegović  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Bakir Izetbegović

U ovom mandatu, kako je istakao Izetbegović, usvojen je i novi Zakon o boračkoj populaciji te uklonjen šator koji je ispred zgrade Vlade FBiH postavljen prije pet godina.

U saradnji sa partnerima iz FBiH SDA je donijela i prijedlog novog Izbornog zakona, koji je ocijenio kao lošim, ponovivši stav da neće pristati na etnički princip biranja.

Nove stranke

„Mojom apelacijom Ustavni sud BiH donio je odluku da je tzv. Dan RS neustavan. Konačna presuda je da RS mora tražiti drugi datum, a ne 9. januar, kada je proglašena RS“, dodao je Izetbegović.

Dotakavši se revizije presude pred Međunarodnim sudom u Haagu, Izetbegović je kazao da bi sve ponovo uradio, ali bi postupio drugačije.

„Trebalo je biti iskreniji sa bošnjačkim partnerima, okupiti pravne eksperte i doći do rješenja. Ta revizija naštetila je odnosima sa PDP i SDS. Ja ne prebacujem odgovornost, krivica je samo moja“, kazao je Izetbegović.

Pogledajte atmosferu na Kongresu Stranke demokratske akcije

Stranka demokratske akcije na današnjem Sedmom kongresu bira novog predsjednika (FOTO)

„Neumjerene ambicije bile su uvijek razlog otcijepljenja u SDA. Pojavila se čitava plejada onih koji su mislili da mogu biti potpredsjednici i predsjednici novih stranaka. Njihovim je odlaskom SDA je ojačala. Okrenite se oko sebe, neka lica koja su bila tu, više nisu“, dodao je lider SDA.

Dotakao se i postizbornih pregovora koji su kako kaže vođeni bez SDA.

„Vijeće ministara i Vlada FBiH bit će formirani kada se postignu dogovori sa SNSD i HDZ, i ako se postignu. Postigli smo i dobar sporazum, koji kada bi se proveo, BiH bi krenula u novi razvojni zamah, a Milorad Dodik se nastavio protiviti slanju ANP-a u Brisel. Moramo pokazati snagu i moramo pokazati gdje su granice tolerancije. Vrijeme je da se svi u BiH nauče poštovati bazične principe“, kazao je na kraju Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije