Poruke / Izetbegović kontra Čovića: Predugo je HDZ držao Ministarstvo finansija

15. 03. 2019. u 19:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares:296

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnje sjednice stranačkih organa da osuđuju teroristički čin u Novom Zelandu i da su zabrinuti jer je bio inspirisan zločinima Radovana Karadžića.

Potom je vrlo brzo prešao na formiranje vlasti sa SNSD-om, kazavši da je SDA zainteresovana za Ministarstvo finansija.

Osim za Ministarstvo finansija na državnom nivou, zainteresovani su za Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

„SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara“, rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati formiranje vlasti zbog odavno probijenih rokova.

„Od pregovaračkog tima tražimo da do 24. marta završi sve pregovore kako bi se na narednoj sjednici Predsjedništva SDA, 25. marta, mogle donijeti konačne odluke o koalicijama“, kazao je Izetbegović.

Naveo je da je predugo HDZ držao Ministarstvo finansija i da je vrijeme da sada preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

„Pregovore za državni nivo vlast potrebno je nastaviti na nivou delegacija. U delegaciju SDA uključiti članove Kolegija Stranke koji su u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH“, kazao je on.

Kada je riječ o pregovorima koji se odnose na federalni nivo vlasti, Izetbegović je kazao da je potrebno uključiti članove Kolegija SDA koji su aktuelnom sazivu Vlade FBiH.

„Učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u Parlamentu FBiH. Osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade je praksa preglasavanja“, rekao je on.

KOMENTARI (5)