Izetbegović: Izbor Šefika Džaferovića je dobitak za BiH

Anadolija
Izetbegović: Izbor Šefika Džaferovića je dobitak za BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović
Na Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA), koja je danas održana u Sarajevu, Šefik Džaferović izabran je za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

Džaferović je izabran tajnim glasanjem članova Konvencije, osvojivši 104 glasa, naspram 87 koliko je dobio jedini protivkandidat Safet Softić. Bilo je i 22 nevažeća listića.

Džaferović: Uvjeren sam u svoju izbornu pobjedu i bit ću član Predsjedništva BiH

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH otvoreno je kazao da je u tajnom glasanju između dva kanidata pobijedio njegov favorit.

“Gospodin Džaferović je čovjek koji vjerovatno najbolje poznaje funkcionisanje ove države, političke odnose u njoj, jako kvalitetan kadar. U šali sam mu rekao da mu neće trebati kabinet. Čovjek ne da poznaje zakone i strukturu države, nego je radio i kreirao te zakone. Tako da mislim da smo dobili jedno jakog kvalitetnog i ozbiljnog kandidata i da je to dobitak i za ovu državu“, kazao je Izetbegović te dodao da Džaferoviću želi pobjedu na izborima, ne samo zbog njega, nego i zbog građana BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je na nedavnoj sjednici Predsjedništva SDA odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH, a nekoliko dana nakon toga je i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu odlučila da ne prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Tako su u igri za kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda na predstojećim izborima ostali Džaferović i Softić. Na današnjoj Konvenciji SDA tajnim odlučeno je da to bude Džaferović.

Ranije je Predsjedništvo SDA utvrdilo da će kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske biti Ramiz Salkić, a danas je to Konvencija zvanično potvrdila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije