Izetbegović i Džaferović: Da nije bilo heroja ARBiH, danas ne bi bilo ni BiH

Fena
Izetbegović i Džaferović: Da nije bilo heroja ARBiH, danas ne bi bilo ni BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović posjetili su danas Muzejsku postavku "Heroji oslobodilačkog rata" u Fondu memorijala te istakli potrebu čuvanja sjećanja na ljude koji su dali živote za slobodu BiH.

Postavka je posvećena devetorici boraca za slobodu BiH, koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem - Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a to su Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Enver Šehović i Midhad Hujdur.

Izetbegović je zahvalio je Fondu memorijala što čuvaju od zaborava herojsku borbu ljudi koji su najviše dali za slobodnu BiH, a to su njihovi životi.

"Četvoricu od devet heroja sam lično poznavao. Bili su skromni ljudi, ali pravi bosanski heroji", kazao je.

Izetbegović je također izrazio potrebu da se najvažniji momenat u historiji BiH, a to je odbrana od agresije, ne otrgne od zaborava.

"Da nam se ne bi neke stvari ponovile, moramo sačuvati sjećanje i moramo biti svjesni šta su u stanju izdržati naši ljudi. Simbol te snage su upravo njih devetorica", zaključio je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Džaferović zahvalio je Fondu jer je organizirao muzejsku postavku koja će stalno podsjećati na herojsku odbrambeno-oslobodilačku borbu.  

"Da nije bilo ovakvih ljudi, danas ne bi bilo ni BiH. Oni su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo i ovakve ideje moramo širiti po cijeloj BiH kako bi generacije koje dolaze mogle učiti o jednom teškom i slavnom vremenu historije BiH", kazao je Džaferović.

Smatra da se nikada ne smije zaboraviti za šta su se građani BiH borili od 1992. do 1995. godine, a to je za cjelovitu i demokratsku BiH u kojoj će svi narodi biti ravnopravni.

"Najbolje što možemo uraditi je nastaviti se boriti za tu ideju i u miru. Ta ideja nije do kraja realizovana, brojni su otpori i zapreke na tom putu, ali ni malo ne sumnjam u konačan rezultat", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije