Izetbegović: Formiranje vlasti do kraja oktobra ako bude spremnosti za kompromis

Fena
Izetbegović: Formiranje vlasti do kraja oktobra ako bude spremnosti za kompromis

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović očekuje da bi već u ovom mjesecu moglo doći do rješenja u vezi s formiranjem postizborne vlasti u Boni i Hercegovini jer, po njegovim riječima, "približavaju se stavovi". O detaljima nije želio govoriti.

"Znamo sve, a znamo i razloge zbog kojih ne možemo da pristanemo da se to formira na način da se odustane od NATO puta, vladavine zakona, od toga da je država nadređena entitetu. Međutim, mislim da se približavaju stavovi. Neću govoriti o detaljima, ali mislim da bi moglo biti rješenja, već u oktobru", rekao je Izetbegović na molbu novinara u Sarajevu da pred sjednicu Glavnog odbora SDA prokomentira to što nova vlast nije formirana ni godinu dana po održavanju općih izbora u Bosni i Hercegovini. 

"Prijatelji iz međunarodne zajednice i iz NATO-a pomažu tako da mislim da bi moglo biti rješenja već u oktobru ako bude spremnosti na kompromis", zaključio je.

U svijetlu mogućeg relaksiranja aktuelnih unutrašnjih prilika, Izetbegović posmatra i predstojeći trilateralni sastanak u Beogradu između Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije.

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, odgovarajući također u ovoj prilici na novinarska pitanja, označio je Milorada Dodika kao glavnog uzročnika aktuelne političke krize u BiH, preciznije, Dodikovo neprihvatanje NATO puta Bosne i Hercegovine.

Uoči trilateralnog susreta u Beogradu, Džaferović je kazao da očekuje da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ogradi od rušilačkih izjava Milorada Dodika jer nije dovoljno samo to Vučić što naglašava potrebu za rješavanjem neusuglasica dijalogom i potrebu poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Akteri predstojećeg sastanka u Beogradu razgovarat će o trilateralnim pitanjima, ali i bilateralnim odnosima susjeda, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine te Srbije, napomenuo je, kao i o privrednim i infrastrukturnim projektima kao što je izgradnja puta Sarajevo - Beograd.

Upitan za otvorena pitanja između susjednih zemalja iz navedenog trojca, kao što je pitanje granica, Džaferović napominje da inače, u nemogućnosti približavanja stavova te vrste, postoje međunarodna pravila koja se moraju poštovati, kao što se moraju poštovati Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine kad je riječ o unutrašnjim prilikama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije