Izetbegović: Bošnjacima se nameće lažna dilema o odnosima s Turskom

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Bošnjacima se nameće lažna dilema o odnosima s Turskom
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas se obratio na skupu „ EU budućnost za Balkan“ koji se održava u Bošnjačkom institutu u Sarajevu a u organizaciji Nizami Ganjavi Međunarodnog centra i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

On je kazao kako je uvjeren  da se budućnost Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije Zapadnog Balkana, nalazi u Evropskoj uniji.

"Suočeni smo s mnogim izazovima i imamo mnogo otvorenih pitanja, kako unutar tako i između država i društava u regiji. Politički su odnosi još uvijek jako krhki. Nivo povjerenja nije zadovoljavajući. Turbulencije se dešavaju bezmalo svakodnevno. Postići napredak nije nimalo lako, a put koji je pred nama donosi sve više izazova", rekao je Izetbegović.

Dodoa je da ima i vještački proizvedenih dilema.

"Evo, recimo, nama u Bosni i Hercegovini se često nameće jedna takva lažna dilema kada su u pitanju odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske. Odnos Turske prema Bosni i Hercegovini se uvijek fokusirao na ono što je Bosni i Hercegovini najpotrebnije – EU i NATO integracije, popravak odnosa u regionu i na ekonomsku obnovu i investicije", kazao je Izetbegović.

Sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno su se suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu, i u toj borbi vrlo uspješno sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima. Bosna i Hercegovina je, kao članica globalne Koalicije za borbu protiv ISIL-a, dala vrlo konkretne doprinose, naveo je Izetbegović.

"Bošnjaci su bili posebno glasni i konkretni u osudi svih vidova terorizma i nasilnog ekstremizma. Bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno su se ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u Zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. decembra 2015. godine. Također, Islamska zajednica Bosne i Hercegovine se institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali da rade van njenih okvira i mimo njenog ustava i tumačenja islama", istakao je član Predsjedništva BiH.

Bošnjaci, kao evropski narod, dodao je, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere.

"Upravo su nas ta naša tradicija i vjera naučile da budemo tolerantni. Ni kada smo barbarski ubijani nismo posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrijednostima, na istini i pravdi", pocrtao je,

U BiH se, naveo je on, ne dešava nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili „arabizacije“ društva. Tvrdnje tog tipa, poput nedavnih izjava pojedinih europskih zvaničnika, bez ikakvog osnova plasiraju opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima, zaključio je Izetbegović.

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije