Izetbegović: BiH u slijedećih 10 godina može postati stabilna europska država

Fena
Izetbegović: BiH u slijedećih 10 godina može postati stabilna europska država
Foto: EPA / Stoltenberg i Izetbegović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ambasadorima članica "Kvinte" razmijenio mišljenja o sitaciji u Bosni i Hercegovini, konstatirajući da je BiH ostvarila značajne i odlučne iskorake u procesu približavanja euroatlanskim integracijama.

Izetbegović je naglasio da su u protekle tri godine, unatoč izazovima i otporima, napravljeni značajni pomaci.

Istaknuo je da je Predsjedništvo BiH posvetilo posebnu pažnju i davalo poseban impuls svim procesima koji su se odnosili na integracije, te da su konsenzusom usvojeni strateški dokumenti - Strategija vanjske politike BiH za period 2018.-2023., Pregled odbrane i Plan razavoja i modernizacije Oružanih snaga BiH za period 2017.-2027.

Izetbegović je informisao Stoltenberga i o realizaciji aktivnosti vezanih za aktivaciju Akcionog plana za članstvo.

Naveo je da je u nedavno usvojenoj Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine naglašeno da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH, i da će te aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i implementaciji MAP-a, za koje postoji širok politički konsenzus u BiH.

Izetbegović je rekao da Bosna i Hercegovina u slijedećih 10 godina može postati stabilna i prosperitetna evropska država - ali da joj je za to potrebna podrška. 

Potcrtao je da su politički odnosi i praktična saradnja Bosne i Hercegovine s NATO-om na zavidnom nivou. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina kontinuirano učestvuje u mirovnim operacijama i UN-ovim posmatračkim misijama, pa je tako 60 pripadnika Oružanih snaga BiH raspoređeno u Afganistanu u okviru Misije "Odlučna podrška", a još pet pripadnika u posmatračkim misijama UN-a u Kongu i Maliju.

Izetbegović je istakao da je aktivacija MAP-a od ključnog značaja za budući razvoj saradnje i odnosa  Bosne i Hercegovine s NATO-om. Dodao je da bi to bio dodatni i sveobuhvatni mehanizam saradnje, kojim bi NATO i saveznici dali Bosni i Hercegovini mogućnost da dokaže da je odlučan, vrijedan i predan partner u procesu stvaranja sigurnijeg i stabilnijeg regiona.

Izetbegović je u sjedištu NATO-a u Briselu o tim temama razgovarao i s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, članicama "Kvinte", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije