Izdato upozorenje od poplava stanovnicima manjeg bh. eniteta

Fena
Izdato upozorenje od poplava stanovnicima manjeg bh. eniteta
FOTO: Fena / Sjednica Vlade RS

Nema mjesta panici, jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine, ali su svi republički i lokalni organi u manjem bh. entitetu RS dužni da postupaju u skladu s Planom odbrane od poplava i da se stave u stanje pripravnosti – rečeno je nakon sastanka koordinacionog tima Vlade bh. entiteta RS, koji ima zadatak da prati situaciju u vezi s najavljenim obilnih padavina i mogućih poplava.

Nevrijeme već zahvatilo Krajinu, tokom dana obilne padavine širom zemlje

Na sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Radovan Višković, predstavnici Hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu da su svi vodostaji rijeka u entitetu RS od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu BiH, u kome bi od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom.

S tim u vezi očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane, saopćeno je iz entitetske vlade.

Na sastanku je konstatovano da su sve republičke službe u pripravnosti i stalnoj komunikaciji, da su sve lokalne zajednice obaviještene i dužne da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa republičkim Planom odbrane od poplava.

"Stanovništvo u sjevernom dijelu  se upozorava na moguću pojavu klizišta, pa su načelnici općina u tom dijelu dužni da na vrijeme obavijeste i pripreme stanovništvo koje se nalazi u zoni klizišta", navodi se u Vladinom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije